Gyermeknevelés cikkek ábécérendben a Gyereknevelés Portál oldalain

Gyermeknevelés cikkek és technikák tartalomjegyzék

Ezen az oldalon a gyermeknevelési cikkeket és technikákat ábécérendben találod. A felsorolás nem tartalmazza a hangjegyzeteket és videókat, amelyek a menüből érhetők el. Görgess lefelé a keresett gyereknevelési téma megtalálásához vagy írd be az általad keresett témát az alábbi kereső rovatba!

A gyerek szabadsága

Igen gyakori hiba a gyereknevelésben a szabadság aránytalan használata, ahol arányon a szabadság és a felelősség viszonyát értjük.

ELOLVASOM »

A kislány megváltozott

Ebben a történetben az anyukának az a nehézsége támadt, hogy bár a kislány eddig példásan együttműködött vele, most elkezdett szembeszállni.

ELOLVASOM »

A köpködő gyerek

Ez egy valós történet a köpködő gyerek esetéről, aki egy hét alatt megváltozott. Vannak egyszerű technikák agresszív gyerekek helyrehozására.

ELOLVASOM »

A lányom és a kamaszkor

A Gyereknevelés mai témája a kamaszkor nevelési tanácsairól szól, de nem általánosságban, mivel tartalmát egy olvasói levél inspirálta.

ELOLVASOM »

A mese szerepe

A mese szerepe nagyobb a gyermek életében, mint ahogyan azt feltételezik. Ennek ismerete csodás kapukat nyithat meg a szülő számára is.

ELOLVASOM »

A nevelés arányai

Amikor a nevelés arányairól írok, nem a konkrét számok fontosak, hanem a példamutatás, de a gyereknevelés hangsúlybeli különbségei fontosak.

ELOLVASOM »

A szülő ideje a gyereké?

“Amikor egy szülő rájön a gyerekre szánt idő értékére, akkor már ki is jött az alagútból.” – Milyen mértékben a gyereké a szülő ideje?

ELOLVASOM »

A tanár karaktere

Milyen legyen a tanár hozzáállása a diákokhoz, iskolához, az általa tanított tárgyakhoz, amikor kikerül élete első iskolájába?

ELOLVASOM »

Állandóan kapcsolgatja

A gyerek állandóan kapcsolgatja a kapcsolót, nyitogatja az ajtót, tekergeti a vízcsapot, sok hasonló apró probléma, de van technika ezekre.

ELOLVASOM »

Az én Apukám gazdagabb!

„Az én apukámnak nagyobb az autója, több pénze van! Nekünk nagyobb házunk van! Apukám gazdagabb! Mi a Maldív-szigetekre járunk nyaralni!”

ELOLVASOM »

Az osztály bohóca

„A gyerekem az osztály bohóca!” – Mondja szomorúan a szülő, aki válaszra vár, hogy miért bohóckodik a gyereke olyan sokszor.

ELOLVASOM »

Csúfolódó gyerek

A csúfolódó gyerekek viselkedésére ebben a fizikai agresszióval is átszőtt világban sok felnőtt csak legyint, pedig ennek komoly ára van.

ELOLVASOM »

Egyedülálló szülő

Az egyedülálló szülőnek is „jár” egy emberhez méltóbb élet, és pontosan erről a jelzőről nem szabad lemondani a nehézségek közepette.

ELOLVASOM »

Gyermekkori rémálom

Gyermekünk néha felébred és elmeséli azt, amit álmodott, de ha ez rémálom, amikor az a feladatunk, hogy csökkentsük zaklatottságát.

ELOLVASOM »

Hol van Anya?

Egy anyuka azzal a problémával fordult hozzám, hogy éjszaka alig tud aludni, mert a gyerek gyakran felriad, és azt kérdezi: “Hol van anya?”

ELOLVASOM »

Humor és gyereknevelés

Humor és gyereknevelés kéz a kézben jár, ha jól mennek a dolgok a családban és az iskolában vagy az óvodában, de nehéz helyzetben is segít.

ELOLVASOM »

Így dicsérd a gyereket!

Ugye láttál már dicséretre szomjas gyereket, és vannak olyanok is, akik szinte megdicsérhetetlenek. A kérdés: “Hogyan dicsérd a gyereket”?

ELOLVASOM »

Jövő időnk a Gyerek

A szülők többsége számára nem áll nem áll korlátlan mennyiségű idő a gyerekeivel való együttlétre. Ez sokaknak lelkifurdalást okoz, pedig …

ELOLVASOM »

Kamasz nevelése

Kamasz nevelése új helyzetet teremt számodra. Ez már nem “gyereknevelés” Bezárkózik a szobájába, nem hallgat rád, alig lehet beszélni vele.

ELOLVASOM »

Makarenkói pofon

Akár csak felszínesen de szinte mindenki hallott már a makarenkói pofon fogalmáról, amit szépen kiszíneznek a pedagógia történeti könyvek.

ELOLVASOM »

Már ezerszer elmondtam!

Amikor a szülő azt fogalmazza meg, hogy „Már ezerszer elmondtam a gyereknek”, és még akkor sem feltétlenül történnek úgy a dolgok

ELOLVASOM »

Miért hadar a gyerek?

Sok szülő érti nehezen gyereke gyors beszédét, és felteszi a kérdést, vajon miért hadar a gyerek? Erről szól a Gyereknevelés aktuális cikke.

ELOLVASOM »

Milyen tükör a szülő?

A gyerek eleinte aszerint tartja magát értékesnek vagy jónak, hogy mit tükröz vissza róla, a képességeiről, a tudásáról Anya és Apa.

ELOLVASOM »

Mit tud a baba?

Mit tud a baba ennyi és annyi hónapos korban? „Mikor kezd már járni a gyerek”?, „Mikor lesz már szobatiszta?”, „Miért nem beszél még?”

ELOLVASOM »

Nagyi is nevel

Ma már Nagyi is modernebb, de érthető, ha néhány dolgot nehéz elfogadnod azzal kapcsolatban, ahogyan felnőtt gyereked az ő gyermekét neveli!

ELOLVASOM »

Ne a gyerek előtt!

Volt idő, amikor a szülők nem beszéltek a gyerek előtt nehézségeikről, és vitáikat sem úgy intézték, hogy szemtanúi legyenek azoknak.

ELOLVASOM »

Nehéz a gyereknevelés?

Néha úgy érezhetjük, hogy nehéz a gyereknevelés. Amikor a szülő így érzi, akkor érdemes áttekinteni az ilyen helyzetek 6 kategóriáját!

ELOLVASOM »

Nem ért meg a gyerek!

Hányszor érzi úgy a szülő, hogy „Nem ért meg a gyerek!”? Tényleg annyira megátalkodottak vagy annyira buták lennének a gyerekek?

ELOLVASOM »

Nem eszik a gyerek?

Azt kérdezte egy anyuka, hogy „Mi lehet annak az oka, ha nem eszik a gyerek, és az orvos nem talált testi problémát?” Ellenőrző lista evésről

ELOLVASOM »

Nem szeret a gyerekem

Könnyen úgy gondolhatjuk, hogy nem szeret a gyerekem, ha egyszer csak zaklatottan vagy dühösen azt mondja nekünk, hogy „Nem szeretlek!”

ELOLVASOM »

Nem tanul a gyerek?

Pontosan megnevezhető okai vannak annak, amiért nem tanul a gyerek. Gyerekek sokasága utál tanulni, de senki sem kezdte így.

ELOLVASOM »

Nevelés szép szavakkal?

“Amit egy gyerek megtehet, az szép szavakkal elérhető nála.” – Miért erőltetnénk , ha magától is segítene? – Novák Ferenc, társ a nevelésben

ELOLVASOM »

Novák Ferenc

Novák Ferenc tényleg társ a nevelésben? Talán nehéz gyerekkora volt, hogy szinte csak gyerekneveléssel foglalkozik? Tanár vagy pszichológus?

ELOLVASOM »

Pedagógus a sakktáblán

Magyarország 10.000.000 pedagógus hazája. Az oktatás és nevelés az, amihez még a focinál is többen értenek nem csak pedagógusnap alkalmából.

ELOLVASOM »

Pedagógus két tűz között

„A tanár dolga, hogy megnevelje!” – mondja a szülő, míg egy másik kikéri magának: „Az én gyerekemet, csak ne nevelje más, még a pedagógus se!”

ELOLVASOM »

Rendetlen a gyerek

Néhányan kapásból azt mondanák, hogy ha rendetlen a gyerek, akkor csak nézz körül a szülei szobájában, pedig nem ez a fő probléma.

ELOLVASOM »

Rossz anya vagyok?

Azt az a kérdést, hogy „Rossz anya vagyok?” csak olyan nők teszik fel maguknak, akik szinte mindent megtesznek gyermekük boldogságáért.

ELOLVASOM »

Szófogadó gyerek?

Szófogadó gyerek legyen? A gyereket nem zárhatod egy “várba” gyermekkorában sem, ha szabad és önálló felnőtté szeretnéd tenni!

ELOLVASOM »

Testvér bántalmazás

Sok szülőnek okoz keserűséget vagy megoldhatatlannak tűnő problémát az, harc van a testvérek között, dúl a testvér bántalmazás.

ELOLVASOM »

Tinédzser nevelése

Tinédzser nevelése nem jelentene különösebb gondot, ha a szülők egyetlen dologra kicsit jobban emlékeznének. A kamasz nevelésének egy titka.

ELOLVASOM »

Tiszteletlen gyerek

A tiszteletlen gyerek viselkedése egyetlen szülőnek sem boldogság. A pedagógus is örülne, ha tiszteletet venné körül a gyerekek között.

ELOLVASOM »

Veszekednek a gyerekek?

Gyakori és régi panasza szülőknek, hogy veszekednek a gyerekek. Tudtad, hogy a Google keresőben többen keresnek erre: Veszekednek a szülők?

ELOLVASOM »

Feliratkozás gyermeknevelési levelekre

Iratkozz fel hírlevelünkre

Érdekel a nevelés, mint