Gyermeknevelés cikkek ábécérendben a Gyereknevelés Portál oldalain

Gyermeknevelés cikkek és technikák tartalomjegyzék

Ezen az oldalon a gyermeknevelési cikkeket és technikákat ábécérendben találod. A felsorolás nem tartalmazza a hangjegyzeteket és videókat, amelyek a menüből érhetők el. Görgess lefelé a keresett gyereknevelési téma megtalálásához vagy írd be az általad keresett témát az alábbi kereső rovatba!

A gyerek szabadsága

Igen gyakori hiba a gyereknevelésben a szabadság aránytalan használata, ahol arányon a szabadság és a felelősség viszonyát értjük.

ELOLVASOM »

A kislány megváltozott

Ebben a történetben az anyukának az a nehézsége támadt, hogy bár a kislány eddig példásan együttműködött vele, most elkezdett szembeszállni.

ELOLVASOM »

A köpködő gyerek

Ez egy valós történet a köpködő gyerek esetéről, aki egy hét alatt megváltozott. Vannak egyszerű technikák agresszív gyerekek helyrehozására.

ELOLVASOM »

A lányom és a kamaszkor

A Gyereknevelés mai témája a kamaszkor nevelési tanácsairól szól, de nem általánosságban, mivel tartalmát egy olvasói levél inspirálta.

ELOLVASOM »

A mese szerepe

A mese szerepe nagyobb a gyermek életében, mint ahogyan azt feltételezik. Ennek ismerete csodás kapukat nyithat meg a szülő számára is.

ELOLVASOM »

A stressz szó jelentése

A stressz nagy lelki feszültség, probléma miatti aggódás; külső nyomás alatt álló személy vagy élőlény lelkiállapotának jellemző …

ELOLVASOM »

A szülő ideje a gyereké?

“Amikor egy szülő rájön a gyerekre szánt idő értékére, akkor már ki is jött az alagútból.” – Milyen mértékben a gyereké a szülő ideje?

ELOLVASOM »

Állandóan kapcsolgatja

A gyerek állandóan kapcsolgatja a kapcsolót, nyitogatja az ajtót, tekergeti a vízcsapot, sok hasonló apró probléma, de van technika ezekre.

ELOLVASOM »

Anya, miért?

Sokan azt gondolják, hogy amikor a gyerek azt mondja „Anya, miért?”, akkor kérdez, pedig ez csak egy a négy lehetséges indíttatás közül.

ELOLVASOM »

Az én Apukám gazdagabb!

„Az én apukámnak nagyobb az autója, több pénze van! Nekünk nagyobb házunk van! Apukám gazdagabb! Mi a Maldív-szigetekre járunk nyaralni!”

ELOLVASOM »

Az osztály bohóca

„A gyerekem az osztály bohóca!” – Mondja szomorúan a szülő, aki válaszra vár, hogy miért bohóckodik a gyereke olyan sokszor.

ELOLVASOM »

Büntetés helyett

A büntetés, mint gyereknevelési eszköz viták hatalmas kereszttűzében áll. Sok családban nem tudják elképzelni, hogyan lehetne enélkül élni …

ELOLVASOM »

Csúfolódó gyerek

A csúfolódó gyerekek viselkedésére ebben a fizikai agresszióval is átszőtt világban sok felnőtt csak legyint, pedig ennek komoly ára van.

ELOLVASOM »

Dolgozat és stopper

Hogyan csökkenthető a dolgozat és stopper miatti stressz, ami dolgozatírás közben azért éri a diákot, mert annyi feladatot kell teljesítenie

ELOLVASOM »

Egyedülálló szülő

Az egyedülálló szülőnek is „jár” egy emberhez méltóbb élet, és pontosan erről a jelzőről nem szabad lemondani a nehézségek közepette.

ELOLVASOM »

Gyermekkori rémálom

Gyermekünk néha felébred és elmeséli azt, amit álmodott, de ha ez rémálom, amikor az a feladatunk, hogy csökkentsük zaklatottságát.

ELOLVASOM »

Gyermekkori szeretethiány

A szeretethiány nem csak a gyereknevelésben okoz komoly károkat, de a gyerekek különösen érzékenyek rá, és felnőttkorban is viselik nyomait.

ELOLVASOM »

Hármas gyerek barátság

A gyerek barátság más jellegű, mint amit felnőttkorban ápolunk. Könnyebben jön létre vagy múlik el és ha tartós, akkor is nagy hullámvölgyek

ELOLVASOM »

Hol van Anya?

Egy anyuka azzal a problémával fordult hozzám, hogy éjszaka alig tud aludni, mert a gyerek gyakran felriad, és azt kérdezi: “Hol van anya?”

ELOLVASOM »

Humor és gyereknevelés

Humor és gyereknevelés kéz a kézben jár, ha jól mennek a dolgok a családban és az iskolában vagy az óvodában, de nehéz helyzetben is segít.

ELOLVASOM »

Húzza az időt a gyerek?

Sok családban mindennapos probléma, hogy a gyerek húzza az időt. Ötször kell szólni neki, mire reggel el kezd öltözni. Ugyanez a helyzet, ha

ELOLVASOM »

Így dicsérd a gyereket!

Ugye láttál már dicséretre szomjas gyereket, és vannak olyanok is, akik szinte megdicsérhetetlenek. A kérdés: “Hogyan dicsérd a gyereket”?

ELOLVASOM »

Jövő időnk a Gyerek

A szülők többsége számára nem áll nem áll korlátlan mennyiségű idő a gyerekeivel való együttlétre. Ez sokaknak lelkifurdalást okoz, pedig …

ELOLVASOM »

Kamasz nevelése

Kamasz nevelése új helyzetet teremt számodra. Ez már nem “gyereknevelés” Bezárkózik a szobájába, nem hallgat rád, alig lehet beszélni vele.

ELOLVASOM »

Kettős nevelés

A kettős nevelés kissé elavult kifejezés arra, hogy valamilyen mértékben másképpen nevel anya és apa. Létezik többszörös nevelés is.

ELOLVASOM »

Következetes nevelés

Következetes nevelés hallatán sokak előtt kérlelhetetlen szülő képe bontakozik ki, pedig a következetesség nem jelent rugalmatlanságot.

ELOLVASOM »

Ledobja az ételt

Ha a gyerek ledobja az ételt, általában nem azért teszi, hogy bosszantson, és eleinte nem is látsz a gyerek szemében huncut mosolyt, amikor

ELOLVASOM »

Makarenkói pofon

Akár csak felszínesen de szinte mindenki hallott már a makarenkói pofon fogalmáról, amit szépen kiszíneznek a pedagógia történeti könyvek.

ELOLVASOM »

Már ezerszer elmondtam!

Amikor a szülő azt fogalmazza meg, hogy „Már ezerszer elmondtam a gyereknek”, és még akkor sem feltétlenül történnek úgy a dolgok

ELOLVASOM »

Maximalista gyerek

A túlzottan maximalista gyerek toporzékol, sír vagy dühöng, esetleg teljesen maga alá kerül, ha nem sikerül valami elég jól.

ELOLVASOM »

Miért agresszív a gyerek?

Miért agresszív a gyerek, hogyan vált azzá? Ez a kérdés nem csak szülőket foglalkoztat. A válasz fontos békés közösségek építésén szorgoskodó

ELOLVASOM »

Miért hadar a gyerek?

Sok szülő érti nehezen gyereke gyors beszédét, és felteszi a kérdést, vajon miért hadar a gyerek? Erről szól a Gyereknevelés aktuális cikke.

ELOLVASOM »

Miért ne szidd a tanárt?

Érzékeny téma az, hogy “Ne szidd a tanárt!” Ha írok erről egy bejegyzést a közösségi médiában, akkor hatalmas hozzászólás-áradat indul.

ELOLVASOM »

Miért visít a gyerek?

Másért visít a gyerek pár hónaposan vagy 8-18 hónapos korban, és másért emelheti hangerejét 2 – 2 és fél éves korában. Az alábbiak körülbelül 8 és 24 hónap közötti gyerekről szólnak, de a következőkben sok olyan nézőponttal találkozhatsz, ami jól jöhet más időszakokban is.

ELOLVASOM »

Milyen tükör a szülő?

A gyerek eleinte aszerint tartja magát értékesnek vagy jónak, hogy mit tükröz vissza róla, a képességeiről, a tudásáról Anya és Apa.

ELOLVASOM »

Mit tud a baba?

Mit tud a baba ennyi és annyi hónapos korban? „Mikor kezd már járni a gyerek”?, „Mikor lesz már szobatiszta?”, „Miért nem beszél még?”

ELOLVASOM »

Nagyi is nevel

Ma már Nagyi is modernebb, de érthető, ha néhány dolgot nehéz elfogadnod azzal kapcsolatban, ahogyan felnőtt gyereked az ő gyermekét neveli!

ELOLVASOM »

Ne a gyerek előtt!

Volt idő, amikor a szülők nem beszéltek a gyerek előtt nehézségeikről, és vitáikat sem úgy intézték, hogy szemtanúi legyenek azoknak.

ELOLVASOM »

Nehéz a gyereknevelés?

Néha úgy érezhetjük, hogy nehéz a gyereknevelés. Amikor a szülő így érzi, akkor érdemes áttekinteni az ilyen helyzetek 6 kategóriáját!

ELOLVASOM »

Nem ért meg a gyerek!

Hányszor érzi úgy a szülő, hogy „Nem ért meg a gyerek!”? Tényleg annyira megátalkodottak vagy annyira buták lennének a gyerekek?

ELOLVASOM »

Nem eszik a gyerek?

Azt kérdezte egy anyuka, hogy „Mi lehet annak az oka, ha nem eszik a gyerek, és az orvos nem talált testi problémát?” Ellenőrző lista evésről

ELOLVASOM »

Nem szeret a gyerekem

Könnyen úgy gondolhatjuk, hogy nem szeret a gyerekem, ha egyszer csak zaklatottan vagy dühösen azt mondja nekünk, hogy „Nem szeretlek!”

ELOLVASOM »

Nem tanul a gyerek?

Pontosan megnevezhető okai vannak annak, amiért nem tanul a gyerek. Gyerekek sokasága utál tanulni, de senki sem kezdte így.

ELOLVASOM »

Nevelés szép szavakkal?

“Amit egy gyerek megtehet, az szép szavakkal elérhető nála.” – Miért erőltetnénk , ha magától is segítene? – Novák Ferenc, társ a nevelésben

ELOLVASOM »

Novák Ferenc

Ki az a Novák Ferenc? Nem a személyem a fontos, hanem a gyereknevelés, ami a figyelmem középpontjában áll, de írok itt pár sort magamról …

ELOLVASOM »

Feliratkozás gyermeknevelési levelekre

Iratkozz fel hírlevelünkre

Érdekel a nevelés, mint