Mit jelent a lehengerel szó? - Gyereknevelés Szótár
Olvasási idő:1 perc

Lehengerel: Személyes értéket, képességet, eredményt, véleményt, célt értéktelennek, jelentéktelennek minősít, és ezzel annyira elveszi az illető életkedvét, hogy teljesen tétlenné, visszahúzódóvá teszi. Leküzdhetetlenül, ellenállhatatlanul lekicsinyli valaki erényeit, érzelmeit. Mást megaláz; vitában megsemmisítő fölénnyel legyőz, leértékelésével semmivé tesz.

  1. példa mondat: A gyermeket lehengerelte a sok házifeladat, aminek elvégzésére nem volt elég ideje.
  2. példa mondat: Apád lehengerel azzal, hogy tőlem várja, hogy jobb jegyeket szerezz az iskolában, pedig én sem értek a matekhoz.

A szó eredete

lehengerel < le- (igekötő) + henger + -el (igeképző)

henger < ómagyar: henger < ősmagyar: hemger, hömbör (henger) < dravida: kemkeri (kerek, gömbölyű)

Eredet: wikiszotar.hu

Lehengerlés a gyereknevelésben

Az gyerekre hathat lehengerlően egy vagy több másik személy, a fenyegető környezet, bármilyen helyzet, amihez gyengének érzi magát. A szülőt néha az hengerli le, hogy nincsen megoldása a gyerekkel kapcsolatos problémáira vagy a család egyéb problémáira. A gyereket lehengerelheti a szülőtől vagy az iskolából származó túlzó elvárás, aminek nem vagy úgy érzi, hogy nem tud megfelelni.

A lehengerlés stresszt okoz annak, akit lehengerelnek.

A lehengerelt gyerek általában kevesebbet cselekszik, mint bírna. Ő visszafogja magát, és valahogy úgy képzeli, hogy ő nem elég jó, nem elég ügyes vagy okos. Tinédzser korban ehhez jön még a “nem elég szép” vagy “nem elég csinos”.
Ennek ellenkezője is előfordul, mégpedig az, hogy a lehengerelt gyerek nagyon is aktív, de ez az aktivitás nem célszerű, hanem tervezetlen, nem jó célok irányába mutat, néha kifejezetten másokat hátráltató.

Aki lehengerel

A gyerek körül általában nagyon ritka az olyan felnőtt, aki szándékosan hengerli le a gyermeket. Sok gyereknek elég pár nyugodt szó a szülő részéről ahhoz, hogy megértse, mit szeretne Anya vagy Apa. Egy ilyen gyerek számára az indokolatlanul felemelt hangerő is túl erőteljes és ezért az lehengerelheti őt.

Ismered azt a fajta embert, aki még akkor is magyaráz neked, amikor már jelezted neki, hogy érted a dolgot? Sajnos elég gyakori hiba néhány szülőnél, hogy még akkor is együttműködést akar szerezni a gyerektől, amikor ő már régen egyetért vele. (Megjegyzés: Nem mintha az egyetértés mindig pozitív előjelű lenne a gyermeknevelésben.)

A lehengerlés végeredménye

  • Önbizalomhiány
  • Önbecsülés hiánya
  • Önértékelési zavar
  • Kisebbségi érzés
  • Passzivitás vagy öntudatlan aktivitás

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.