Így csökkentsd a felvételi stressz hatását - Gyereknevelés és gyermeknevelés
Olvasási idő:1 perc

A stressz nagy lelki feszültség, probléma miatti aggódás; külső nyomás alatt álló személy vagy élőlény lelkiállapotának jellemző megnyilvánulása, amikor a személy vagy élőlény lehengereltnek érzi magát egy vagy több megoldásra váró fontos helyzet, körülmény miatt.

  1. példa mondat: Nagy volt a stressz azért, mert már csak két nap volt hátra a felvételiig.
  2. példa mondat: Anyán látszottak a stressz nyomai amiatt, hogy Apa nem akart elmenni a szülői értekezletre.

A szó eredete

angol: stress (stressz, kényszer, feszültség) < latin: strictus (megfeszített) < stringo (feszít, meghúz)

Eredet: wikiszotar.hu

Stressz és gyereknevelés

A gyereket nem stresszeli a cél, ha ismeri a hozzá vezető utat és végrehajthatónak látja az úton megteendő lépések számát és méretét, és ha mások sem aggódnak miatta! Egy ilyen cél ugyanis nem megoldhatatlan probléma, hanem feladat számára.

Stresszelhet valamilyen megoldhatatlannak vélt problémájából következő saját lehengereltsége miatt a szülő és tőle akár függetlenül a gyerek is. A gyerek azonban külön teherként nehezedhet az, ha a szülő stresszel, mert anya vagy apa látható vagy érzékelhető stressze továbbadódhat neki.

A szülő feszültsége

A szülőnek sokféle, a gyereknevelésen túli feszültségforrás okozhat párhuzamosan nehézséget. Megfelelés a munkahelyen vagy az üzleti életben, családi feladatok és mégannyi egyéb, helytállást igénylő területe az életnek. A megoldatlan problémák vagy a tehetetlenség érzése azonban egyik témában sem olyan stresszelő a felnőtt számára, mint amilyen a gyermeknevelésben.

A gyereknevelés művészi foka, ha a Anya vagy Apa a saját, családi vagy munkahelyi nehézségeit alig vagy egyáltalán nem viszi be a gyerek-szülő kapcsolatba. Ha ez nem sikerül neki, akkor az újabb forrása lesz a gyerek folyamatosan fennálló stresszének is. A maximalista elvárásoknak nehéz megfelelni, de törekedni azért lehet arra, hogy a gyereket megkíméljük a felnőttek által is nehezen megoldható helyzetektől, problémáktól.

A felnőtt nevelésből származó stresszének nagy forrása, ha nem rendelkezik elég jó gyereknevelési technikákkal és magyarázatokkal. Ezért különösen sajnálatos, hogy még tinédzser korban sincsen olyan oktatás, ami a anyaságra vagy apaságra úgy készítené fel azokat a fiatalokat, akik holnap talán már anyák és apák lesznek.

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.