Csúnya beszéd oka gyerekeknél - Gyereknevelés - gyerekneveles.hu
Olvasási idő:5 perc

Mi a csúnya beszéd oka gyerekeknél? Hiányos, amikor felszínesen az agresszivitásra vezetik vissza, hogy csúnyán beszél a gyerek. Agresszivitás is lehet a hátterében, és igen, mutathat ezzel erőt a használója, de ez csak az ötöde a csúnya beszéd lehetséges okainak.

A csúnya beszéd oka gyerekeknél

  1. Elnyomó módon lelassítani, teljesen megállítani vagy így irányítani valakit a cselekvésben. (Ez csak az egyik lehetséges célja a csúnya beszédnek.)
  2. Vészhelyzetben cselekvésre sürgetni, ez valójában nem agresszió, pedig ez a második lehetséges ok.
  3. A harmadik ok reakciót elérni valakinél, aki amúgy nem reagál. Ebben sincs feltétlenül agresszió, mert az a helyzettől függően vagy van benne vagy nincs.
  4. Néha a káromkodó csak figyelmet szeretne kapni. Ez az önbecsülés és önérvényesítés hiánya mellett elég gyakori. Ezért hallhatod a tinédzsereket sokszor egymásra licitálva csúnyábbnál csúnyább szavakkal tűzdelt mondatokat használni. Közben akár egyáltalán nem agresszívek egymással, hanem kifejezetten derűsen káromkodnak. Ebben az esetben a csúnya szavak már régen elveszítették erejüket. Úgy használják őket, mint hétköznapi szavakat. Csak a külső szemlélő tapasztalja csúnya beszédnek. (Elég az! <a szerkesztő>)
  5. Lelkesedés. Ez ugye meglepően hangzik? Pedig meglehet, hogy a gyerek nem talál jobb módot arra, hogy elég nagy szavakat használjon valamilyen lelkesedésére, például játékban vagy sportban.

Megoldások és források összefüggése

Sokféle megoldás lehetséges a csúnya beszéd leállítására vagy megszüntetésére. Ezek pontosan attól függenek, hogy milyen jellegű az a csúnya beszéd, és hogyan alakult ki.

A „Csúnyán beszél a gyerek” című hasonló, de másik írásban szó van egy hosszútávú megoldásról is. Mielőtt azonban áttérsz annak olvasására, javaslom előbb a következőket, mert ez segít majd neked az átmeneti időszak alatt.

Minél korábban, annál jobb

Természetesen minél fiatalabb korban kezeled a már megjelent csúnya beszédet, annál könnyebb dolgod lesz. A legeslegjobb pedig a megelőzés az első csúnya szavak megjelenésének idején. A legfontosabb megelőzés természetesen az lenne, hogy a gyerek nem tölt időt káromkodó környezetben. A szülők és közeli hozzátartozók rossz példája ugyanis még a kortársainál is erőteljesebb.

Csúnya beszéd okai gyerekeknél - Gyereknevelés
Csúnya beszéd okai gyerekeknél – Gyereknevelés

Van egy pofon egyszerű technika a csúnya beszéd ideiglenes leállítására, amit az említett írásban azért nem említettem, mert akkor a szülők kényelmesebb fele csak azt alkalmazná. A másik ok, amiért ott nem szerepelt az az, hogy amiről most olvasol, tényleg inkább csak egy időre állítja le csúnya szavak használatát, de nem feltétlen tartós.

Ideiglenes technika

Ennek ellenére sok szülőnek jól jöhet, pedagógusnak pedig egyenesen aranyat ér akkor, amikor nincs sok ideje, de le kellene állítania egy diákot, aki azért szórakoztatja társait csúnya szavakkal, hogy extra figyelmet kapjon. Néhány szülő ösztönösen is használ ehhez hasonló megoldást, azonban csak kevesen tudnak a „csodálkozás erejéről”.

E mini technika első fele egy kérdés. Amikor a gyerek bedobja az adott szalonképtelen szót vagy kifejezést, akkor csak kérdezd őt így: „És az mit jelent, amit mondtál?” vagy csak így: „Az mit jelent?”

Lényeges, hogy ezt nagy érdeklődéssel kérdezd, és semmi se látsszon már rajtad az esetleges döbbenetből, ami akkor ért téged, amikor meghallottad, hogy milyen ocsmány dolgot mondott. A legjobb, ha felé fordulsz, és csak várod a választ, de olyan „ártatlanul”, mintha nem tudnád mit jelent.

Nyugtázás és mimika

A technika második fele az, hogy miként jelzed neki, hogy megkaptad a választ. A válaszod fejezzen ki „csodálatot”. Ez lényeges! A csodálatot derűs arccal és tágra nyitott szemekkel, valamint felhúzott homlokkal támogathatod, de szavakkal a válasz mindössze ennyi: „Nahááát!!! Köszönöm, hogy elmondtad!”

Ha nem sikerül a mimika, ne zavarjon! Attól még működni fog akkor, ha a „Nahát!” csodálkozást hordoz hangszínben is, nem csak jelentésében. Mondd úgy neki, hogy szavaid tényleg kifejezzék a csodálkozásodat.

Ezután már csak annyit kell tenned, hogy a legnagyobb természetességgel visszatérsz ahhoz a tevékenységhez, amivel azelőtt foglalkoztál, mielőtt a gyerek csúnya szavakat használt. Ez a megoldás hét-nyolc éves korig működik, de kifejezetten hatékony óvodás korban.

Szülők jellemző kérdései

A férjem a csúnya beszéd oka?

Ha a férjed a csúnya beszéd oka, akkor először is tegyük világossá, hogy manapság sajnos már nők között is elég gyakori a csúnya beszéd. Talán le tudod szoktatni a férjedet erről, talán nem.

A csúnya beszéd okai - tinédzser - https://www.gyerekneveles.hu
A csúnya beszéd okai

Ha azonban nem tudod őt meggyőzni arról, hogy az általa mutatott rossz példa árt a gyereknek és a család békéjének, akkor nem marad más, mint őszintén beszélni erről a gyerekkel valahogy így:

„Tudod, Apa már annyira hozzászokott, hogy nem tudom megváltoztatni. Neked azonban van lehetőséged magad miatt nem káromkodni. Nem Apa és nem miattam, hanem azért, mert te különb szeretnél lenni, mint az aki csúnyán beszél. Sokan lesznek körülötted gyerekkorodban és majd felnőtt korodban is, akik a káromkodás miatt nem akarnak majd a társaid vagy munkatársaid lenni. Ezért megéri magad miatt szépen beszélned, nem pedig azért, mert én erőltetem. Nem is fogom erőltetni.”

Ezen a ponton sokan mondják majd: “Csak nem mondok neki ilyet az apjáról!” Mondasz vagy nem, ez az igazság. A gyerekeknek pedig nagy az igazságérzetük. Persze fogalmazhatod úgy, hogy még kevésbé legyen kellemetlen számára.

Segít a büntetés a csúnya beszéd leállításában?

A büntetés általában nem jó nevelési eszköz, így a csúnya beszédre sem megoldás. A pozitív megerősítés jó irány. Ha tehát már egy ideje nem beszél csúnyán, kibírta egy ideig, akkor azt lehet nyugtázni dicsérettel vagy valami aprósággal. Amikor egy gyerek számára nagy erőltetés, hogy valamit kibírjon, az azonban azt mutatja, hogy a dolog nincs nála kezelve, hanem csak visszafolytja.

Tűrnöm kell a csúnya beszédet?

Miért kellene? Ingerültség nélkül, de a szülőnek jeleznie kell, hogy mi nem fér bele a család értékrendjébe. A családban uralkodó szabályoknak ismerteknek kell lenniük a gyerekek számára és úgy kell velük megismertetni, hogy létrejöjjön olyan saját nézőpontjuk, ami miatt reális lesz az a szabály. Így nem lesznek a szabályok rájuk erőltetve.

Mit tegyek, ha velem is csúnyán beszél a gyerek?

Érd el azt, hogy ne legyen „negatív reakció” a részedről. Használj az idegességen és ingerültségen kívüli, jobb érzelmeket. Nyilván nem nagy öröm az ilyen helyzet, ezért nem fogsz lelkesedni. Egykedvűséggel például vagy unalommal reagálhatsz, ennél alacsonyabb érzelmeket ne használj, magasabbat viszont használhatsz. Egy probléma kinevetése más esetekben is segíthet. Arra persze ügyelni kell, hogy ha ezzel próbálkozol, akkor ne a gyereket, hanem a csúnya szavakat nevesd ki.

Megoldás-e, ha csak figyelmen kívül hagyjuk a csúnya beszédet?

Figyelmen kívül hagyni azt jelentené, hogy nem nézünk szembe a dologgal, hanem szőnyeg alá söpörjük. Mivel ez megállítja a kommunikációt, ezért gyűlik majd a feszültség, és később robbanásveszélyes légkört hozhat létre. Emiatt csak nagyon rövid ideig, és akkor használd, ha végképpen semmi időd sincs arra, hogy az ideiglenes vagy a tartósabb technikákat használd.

Az egyik gyerekem a másikat tanítja csúnya szavakra. Mit tegyek?

A csúnya beszéd óvodában, iskolában és otthon is gyorsan terjedhet gyerekről gyerekre. Ha már kicsit rászoktak a csúnya beszédre, akkor hirdethetsz versenyt a „tiszta beszédre”, s ezt honoráld valamilyen nem túlzó mértékű díjakkal.

Használd sikerrel a fenti technikát a csúnya beszéd ideiglenes leállítására, ha pedig tartós megoldást keresel, akkor megtalálod itt: „Csúnyán beszél a gyerek”.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

Csúnyán beszél a gyerek? – rövid videó

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.