Hány éveseknek szól az Örömteli Nevelés könyv?
Olvasási idő:2 perc

Az kérdezed, hány éves gyerekekről szól az Örömteli Nevelés könyv? Mindjárt választ kapsz a kérdésedre, de a válasz nem egy „tól-ig” tartomány. Azért kérdezed, hogy hány éveseknek szól, mert sok gyerekneveléssel foglalkozó könyv leginkább élettani sajátosságokat boncolgat. Könyvről könyvre, újra és újra felsorolják, hogy „mit tud már a baba” vagy a gyerek. A könyv végén pedig 5-10-20 oldal terjedelemben felsorolják a szakirodalmat, hogy milyen más könyvekből ollózták össze az „új” könyvet. Így készülnek a könyvek már közel száz éve.

Az Örömteli Nevelés nem ilyen könyv. Bár az eleje hangsúlyt fektet arra, hogyan és hová érkezik meg egy újszülött, a benne lévő, akár óvodások szülei számára is megfogalmazott több tudnivaló érvényes egy kiskamaszra és a tinédzserre is.

A könyv vége felé elhangzik a gyereknevelés első törvénye, ami pár hónapos gyermekre is érvényes, pedig az olvasó első ránézésre gondolhatja úgy, hogy könnyebb értelmezni hat éves kortól tizennyolc évesig.

A könyv gyakorlatias és bevált megoldásai egyszerű, de korábban nem feltétlenül leírt vagy korábban nem eléggé komolyan vett alapelvekből indulnak ki. Az örömteli nevelés legtöbb fontos alapelvének akárhány éves gyerekek nevelésénél is van értelme. Annak érdekében, hogy gyakorlatias maradhasson és ne váljon elméletivé, az alapelvek egy része ki sincs hangsúlyozva. Ettől még megfogalmazhatók az olvasó által, ha jól figyel, de inkább írtam az Örömteli Nevelést jól olvashatónak, mint tudományoskodónak.

Hány évesekről szól?

Az ide illő kérdés tehát nem az, hogy hány éves gyerekek szüleinek való, hanem az, hogy a gyerek hány éves korában mekkora haszonnal, eredménnyel forgathatja a szülő a gyerek, a szülő, a család érdekében.

A legnagyobb segítséget természetesen akkor kapja valaki, ha még a gyerek születése előtt olvassa, pedig nem arról szól, hogy mi történik a sejtosztódás után a baba testének további fejlődésén keresztül a születésig. Van a könyvben néhány nézőpont, amit érdemes ismerni már -9 hónapnál is.

Az Örömteli Nevelés kifejezetten nagy segítség azoknak, akiknek már megszületett a gyermekük, de még éppen nem beszél, mert a szülő-gyerek kommunikációnak és a gyerek szellemi fejlődésének és viselkedésének is nagyon fontos korszaka ez. Kisiskolás korig pedig más kihívások megoldásában lesz segítségedre.

Az már csak az extra, hogy a könyv olvasása közben felismerheted, hogy mit ronthattak el szüleid a te nevelésed során és miben nem volt szerencsés az, ahogyan te nevelted tinédzser gyermeked, ha most nem lenne valami jó viszonyban veled – mindezt úgy, hogy a könyv nem hibáztatja sem a szüleidet, sem téged.

Az eddigi visszajelzések azt igazolják, hogy sikerült megvalósítanom néhány – a könyvel kapcsolatban a magam számára korábban felállított – elvárást, miközben írtam. Azt szerettem volna elérni, hogy

  • Legyen lényegre törő!
  • Legyen könnyen érthető!
  • Adjon válaszokat, de maradjon gyakorlatias!
  • Kapcsolódjanak össze úgy a fejezetek, hogy nehéz legyen abbahagyni az olvasását!
  • Aki elolvasta, úgy érezze, hogy mást, többet kapott, mint amit ilyen könyvektől elvárhat.
  • Amikor valaki a végére ér, várja el, hogy írjak még egy könyvet!

Azt, hogy ezek többsége teljesült-e vagy sem, tudod majd, ha elolvastad az Örömteli Nevelést és meg is tisztelhetsz vele, hogy megírod majd nekem arra az e-mail címre, amit az utolsó oldalon találsz.

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.

One thought on “Hány évesekről szól?”

Comments are closed.