Ki ez a Novák Ferenc? Talán nehéz gyerekkora volt, hogy ennyire a gyereknevelés áll figyelme középpontjában?

Inspiráció

Tanároknak és szülőknek tartott előadásaimban is meg szoktam említeni, hogy első tíz évemet egy nevelőotthonban töltöttem. Ilyenkor szinte tapintható a sajnálat a teremben, amit igyekszem eloszlatni. A szüleim tanítottak a berkeszi nevelőotthonban, így én is ott éltem velük.

Persze, akinek a szülei ott dolgoztak, annak nem sokkal többet voltak szülei, mint a nevelőotthonos gyerekeknek. Egész nap dolgoztak, és volt úgy, hogy éjszakások voltak. Szabadidőm nagy részét a nevelőotthon diákjaival töltöttem, kisebb részében más tanárgyerekekkel csibészkedtünk.

Ami a gyereknevelés témáját illeti, sok mindenre jó volt az első tíz év. Láttam, hogy szüleim és több más pedagógus, milyen emberségesen képes bánni mások gyerekeivel. Manapság sokan még a saját gyerekükkel sem bánnak úgy, mint ők akkor.

A nevelőotthon arra is jó volt, hogy nekem ne lehessen eladni a faji megkülönböztetést. Novák Ferenc kilencven százalékban cigány gyerekekből álló közösségben nőtt fel. A gyerekek nem bőrszín alapján válogatják a barátaikat, ha a felnőtt világ nem hat rájuk káros nézőpontokkal. Berkeszen még tanulnunk sem kellett az emberi jogokról, és mégis a helyükön voltak.

Novák Ferenc tanárai

Sokat hangsúlyozom, hogy a gyereknevelés elsősorban a szülők és más felnőttek, továbbá játszópajtások példáján keresztül valósul meg. Hálát adhatok az égnek! Egész gyerekkoromban kiváló tanárok vettek körül.

Mivel gyakran nem volt, aki rám vigyázzon, ezért négyéves koromra annyit ültem magyar órán, amit jó Anyám tartott, amennyit más a teljes életében sem. Rajzolgattam, de közben olyan sok verset hallgattam, hogy 4 évesen fejből mondtam Juhász Gyula legszebb verseit. Délután vették észre a szüleim, hogy miközben ifjabb Novák Ferenc kisautóval játszik a szőnyegen, folyékonyan mondja: “Milyen volt szőkesége …”.

Hetedikes voltam, amikor felsős osztályfőnököm elvitte az osztályt Beethoven 7. szimfóniájára Budapestre. Annyira mély benyomást hagyott bennem, hogy a miskolci egyetemi éveim alatt sem hagytam volna ki egy komoly zenei koncertet. Bár autóban inkább rock and roll-t vagy mai divatos zenét hallgatok, néha átkapcsolok komolyzenére.

Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc gimnáziumban Eörsiné Marianna tanított minket emberségre, irodalmi műveken és filozófián keresztül. Több kiváló pedagógust nem említetek, miközben nagy ugrásokkal eljutok Apám rajz és műszaki tanterméből az ELTE tanárképző karáig, ahol kizárólag Zöld prof. pszichológia órái érdekeltek.

Nevelés és filozófia

Egyszer “játékból” megkértem kilenc barátomat, hogy rajzoljanak nekem egy fát, de senki se írja rá a nevét. Megkaptam ezeket a rajzokat és három perc gondolkodás után elkezdtem kiosztani. Mindenki a saját rajzát kapta vissza.

Mindig is hajlandó voltam használni valamit, ami
gyakorlatias. Ha Zöld professzor később jobb választ adott volna egy
elég konkrét kérdésemre, akkor gyereknevelési írásaim ma
tele lennének a pszichológia szakszavaival. Válasza azonban
arra inspirált, hogy a közérthetőség kedvéért maradjak a hétköznapi kifejezéseknél, melyeket a legtöbb
szülő könnyen megért.

Amúgy leginkább a neveléstörténet, a történelem és a filozófia területén keressem a válaszokat
arra, hogy ki egy ember, ki egy gyerek, és mi kell a
boldogságukhoz. A filozófia sokat változott az elmúlt 8 ezer
évben. Emellett azonban elmondhatjuk rá, hogy akármilyen
sokféle is volt és van belőle, a sok ezer év elég volt ahhoz, hogy
megtisztuljon alkotói személyes életútjának túlzó
szubjektivitásától.

Novák Ferenc írásai

Az előbbiek miatt saját tapasztalataim mellett inkább az emberiség által felhalmozott tudást alkalmazom gyereknevelési írásaim alapjául. Bár minden kor filozófiája az akkori időszak társadalmi problémáira válasz, sok bölcsességet meríthetünk a Ma számára.

A gyereknevelés nem minden korban volt fontos. Jó lenne, ha ma az volna. Még a Föld különböző országaiban sem egységesen egyforma nevelésre van szükség, miközben igenis lehetnek minimum elvárásaink ezzel kapcsolatban.

Igyekszem szakszavak nélkül, érthetően és gyakorlatiasan írni. Néha persze kell hozzá elmélet, és egy-két “különös” szó, hogy szülők és pedagógusok reálisnak lássák, mit miért érdemes tenni. Bármilyen humánus nevelés is csak annyit ér, amennyire az nem koptatja el a gyerek személyiségét, hanem őt saját és mások boldogsága irányában támogatja.

Örülök, hogy segíthetek

Szülőknek és pedagógusoknak segítek írásokkal, előadásokkal és tanácsokkal a gyerekek és a családok érdekében. Novák Ferenc igyekszik középen ülni a “fontosság lován”. Szerepem a gyereknevelés tárgyában csak annyira fontos, hogy precízen és kitartóan végezzem a dolgomat. Elég unalmas lenne magamat figyelnem. Inkább más emberek gondolataiban és tetteiben gyönyörködöm.

Örülök, ha segíthetek. Fontosak a gyerekek, a szülők, és a mindkettejükért tenni akaró pedagógusok. A mostani digitális és “PR-világban” az emberek elvárják, hogy lássák azt, akivel kommunikációban vannak. Bocsásd meg nekem ezért, ha egy-két kiadványban vagy a közösségi médiában közzé teszek képet erről a fickóról, akit úgy hívnak, hogy Novák Ferenc. Ettől még nem a személyem a fontos, hanem azok a használható dolgok, amikről írok.

Miért beszélek egyes szám harmadik személyben magamról? Vannak, akik kíváncsiak arra, hogy ki az a fickó, akitől ezt vagy azt olvasták, hallották. Az ő kedvükért próbálok meg felvenni egy külső nézőpontot, amikor leírom, hogy ki az a Novák Ferenc. Nem állítom, hogy teljes mértékben sikerült.

Novák Ferenc tanár, aki társ a gyereknevelésben
Novák Ferenc tanár, aki társ a gyereknevelésben
Novák Ferenc a II. Iskolai Agresszió Kezelési Konferencián
A II. Iskolai Agresszió Kezelési Konferencián
Novák Ferenc előadás egy iskola teljes tanári karának
Motivációs előadás tanári karnak
Novák Ferenc - Tanár, gyere le a sakktábláról!
Pedagógus! Gyere le a sakktábláról!
Novák Ferenc óvodapedagógusoknak tartott előadás előtt
Óvodapedagógusoknak tartott előadás előtt
Novák Ferenc agresszió megelőzési előadása pedagógus konferencián
Agresszió megelőzési előadás pedagógus konferencián

Feliratkozás Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint