Kinek szól a gyerekneveles.hu?

A Gyereknevelés azoknak szól, akik szeretnének választ kapni alapvető, vagy sokszor feltett, de ritkán megválaszolt nevelési kérdésekre. Azoknak, akik nem elméletre, hanem gyakorlati megoldásokra vágynak. Lehetsz szülő, óvónő vagy tanár, itt a helyed, hogy feltedd kérdésedet vagy megoszd tapasztalataidat nevelési helyzetekkel kapcsolatban.

Akárhogyan is sorolnánk fel azokat, akiknek szerepük van a gyereknevelésben, lesz akit kifelejtünk. Az nyilvánvaló, hogy a gyerek maga a nevelés középpontjában áll, de nagy szerepe van a szülőnek és a tanároknak, tanítóknak, óvónőknek, és ide tartozik még a nagyszülő, keresztszülő és egyéb rokonok, barátok, a gyerek által választott sportok edzői, szomszédok és így tovább. Soroljuk még ide a gyógypedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, asszisztenseket, és még mindig nem teljes a kör.

A nevelés gyakorlatán a hangsúly

Akkor itt nincs elmélet? A hangsúly a gyakorlaton, az életben valóban használható megoldásokon van, de pontosan annyi elméletre azért szükség van, amennyi ahhoz kell, hogy értsük a gyerek viselkedését, és tudatosan tegyünk az ő érdekében. Amit értünk, azzal könnyebben szembenézünk, és hajlandóak vagyunk az ismeretek birtokában tenni azzal kapcsolatban.

Ezért nem maradunk elmélet nélkül, de nem süllyedünk el végtelen hosszú, önmagukért való tudományos értekezésekben. Maradunk a Földön és a mindennapok világában. Maradunk a jelen társadalom jelen idejében, de nem zárjuk ki a nevelés történetének fontosságát, azonban csak olyan mértékben foglalkozunk vele, amennyire üzenhet valami értékeset a jelen számára.

Hány éves gyerekekről beszélünk?

A Gyereknevelés jelen lapjain nem korlátozzuk korosztályra a tartalmat. Az világos, hogy vannak kortól függő nevelési tényezők, de az is igaz, hogy vannak általános alapelvek is, melyekre minden szülőnek, pedagógusnak szüksége lehet, akárhány éves gyerekek nevelésével, oktatásával is foglalkozik.

Azon is vitatkoznak emberek, hogy meddig tart az oktatás és hol vannak a nevelés határai. A gyerekneveles.hu ebből a szempontból ott húzza meg a határt, hogy a gyerek ismereteinek bővítését az oktatás tárgyába, míg a gyerek lelki, szellemi fejlődését, viselkedését és még több más dolgot is a gyereknevelés témájába sorol. Mi itt elsősorban a neveléssel foglalkozunk.

Egyáltalán szétválaszthatók ezek a dolgok? Nyilvánvalóan nem. Az impresszum azonban nem vitaindító. Akár elfogadhatjuk azt is, ha valaki a nevelést valami önálló tevékenységnek tartja, de talán közelebb áll az igazsághoz, hogy a nevelés nagyobb részben példamutatáson, nem pedig a gyerek szavakkal, írásokkal való képzésén múlik.

Viselkedési problémák

Amikor a felnőtt környezet viselkedési problémaként határozza meg egy gyereknek az életre adott reakcióit, akkor a szülő, más felnőttek és a gyerekkörnyezet példamutatása már kevésnek bizonyul. Tervszerű, kitartó és a nevelési problémát feloldó gyakorlati lépésekre van szükség.

A Gyereknevelés igyekszik mindkét oldalon segítséget nyújtani. Az első oldal a felnőtt- és gyerekvilág példamutató viselkedése, a második pedig: gyakorlatias és működő megoldások azokra az esetekre, amikor a példamutatás önmagában már kevés, mert „helyzet van”.

Hirdetés

Gyereknevelési Levelek
Facebook Comments