Olvasási idő:1 perc

Melyik jóindulatú szülő nem érezte még úgy, hogy többet kellene a gyerekkel lennie? Amikor azonban egy anya vagy apa túl sok irányban rendelkezik kötelezettségekkel, akkor nem könnyű úgy beosztania az idejét, hogy a gyerekre is jusson.

“Amikor egy szülő rájön a gyerekre szánt idő értékére, akkor már ki is jött az alagútból.”

Mennyi ideje van egy szülőnek?

Egy szülőnek ma helyt kell állnia az anyagiak megteremtésében. Talán felnőttként is továbbképzi magát. Valamennyi időnek jutnia kell a kedvesére, mert a párkapcsolat sem elhanyagolható. Az egészsége érdekében táplálkoznia és sportolnia is kellene.

Akkor még nem beszéltünk háztartásról, barátokról és valami hobbiról. Nem akarok itt valami nagy bölcsességre kilyukadni a végén. Azok a szülők a bölcsek, akik viszonylag jól osztják be idejüket, hogy szemük fényére, a gyerekre is jusson idejük. Ráadásul nem akármilyen időnek kell jutnia a gyereknek, hanem olyannak, amikor csak rá figyelünk.

A gyerek jól elvan mindenféle nagyobb attrakciók nélkül is, ha ott van vele Anya vagy Apa, legjobb esetben mindkettő, aki csak rá figyel. Ha nagyon sok más dolgod van, akkor ne szorongj a vele tölthető idő mennyisége miatt, de amikor együtt vagytok, akkor csak rá figyelj! Tudni fogja, hogy szereted!

A gyerek boldogsága

A boldog gyerek nem valami elérhetetlen idea, hanem nagyon is a teljes szülői figyelmen alapuló dolog. Igen, ehhez le kell rakni a mobiltelefont, nem érdekes, hogy jött-e üzenet. Lehalkítottuk, mert a gyerekkel töltött idő nem kevésbé fontos, mint egy másik felnőttel folytatott olyan megbeszélés, melynek kedvéért lehalkítjuk a mobilunkat.

Végül is mi határozza meg, hogy mennyi időnk van a gyerekre? Az, hogy mennyi egyéb fontos dolog van az életünkben, vagy az, hogy hová rangsoroljuk őt. Lehetne a fizetésünk vagy a bevételünk tíz százalékkal több? Bizonyára! Ilyen irányú törekvéseinket azonban érmes megnézni azon a szitán keresztül is, melynek hálóján kipereghet a gyerekre szánt idő homokja, ha nem vigyázunk rá nagyon tudatosan.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.