Az elfogadás szó jelentése - Gyereknevelés szótár
Olvasási idő:1 perc

Egy másik személyhez való olyan hozzáállás, vele kapcsolatos olyan nézőpont, amelynek lényege, hogy megértőek, de legalább türelmesek vagyunk vele, nem tartunk tőle indokolatlanul nagy távolságot, nem akarjuk mindenáron megváltoztatni, annak ellenére, hogy ő egy vagy több belső vagy külső tulajdonságában, akár megjelenésében, származásában, nemben, korban, világnézetben, vallásban, állapotban, képességben, tudásban eltér tőlünk.

  1. példa mondat: Akinek magas az elfogadási szintje, az nem heccel másokat sértő módon.
  2. példa mondat: Elfogadás hiányában alig hallgatja meg, hogy mit mond a másik.

A szó eredete

el- [ómagyar: el < dravida: il (el)]
felel [fogad < ómagyar: fogad < fog (ige) + -ad (igeképző)

Eredet: wikiszotar.hu

Az elfogadás szerepe a gyereknevelésben

Az elfogadásnak két fő szerepe van a gyereknevelésben. Egyrészt meg kell ismertetni a gyerekkel, hogy nem minden gyerek egyforma sem külsőleg, sem személyiségében, sem lehetőségeit vagy környezetét, élethelyzetét tekintve. Ha így teszünk, akkor jobban megért majd másokat és könnyebben együttműködik saját korosztályával. Mondhatjuk, közösségibb ember lesz.

Az elfogadás egy másik fontos tényezője saját hozzáállásunk a gyerekhez. Ha a szülőnek magas az elfogadási szintje, akkor nem akarja saját magához hasonlóvá alakítani a gyereket. A gyerek egy másik személyiség. Ha elfogadjuk olyan képességekkel rendelkezőnek, amilyennek született, akkor a benne rejlő lehetőségek optimálisan a felszínre hozhatók. Amennyiben viszont nem fogadjuk el, hanem ráerőltetünk egy olyan életutat, amit mi szerettünk volna magunknak, akkor boldogtalan lesz.

Az a gyerek, akinek magasra növelik az elfogadási szintjét, nem csak más gyerekekkel, hanem szüleivel és pedagógusokkal is jobban szót ért majd. A magas elfogadási szint nem jelenti azt, hogy a gyereknek fel kellene adnia saját nézőpontjait, céljait vagy a dolgok helyes megítélésébe vetett bizalmát, viszont nem csinál ügyet abból, hogy mások másként látják.

Összefüggés a bullying-gal

Mások kíméleten heccelése (bullying) mögött megtaláljuk az elfogadás hiányát. Ha egy gyermekközösségben sikerül növelni egymás elfogadásának szintjét, akkor ott csökken a heccelés, aminek tárgya nagyon gyakran éppen más gyerekek különbözősége. A heccelés nagyon sok lelki és fizikai fájdalom forrása, kiindulópontja nem csak iskolákban, hanem az internet világában is.

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.