Majomszeretet - gyereknevelés szótár
Olvasási idő:1 perc

Elfogult, túlzó szeretet, amely főleg szülő–gyerek kapcsolatban nyilvánul meg, eltűri a hibákat, és mindent megengedő kényeztetésben nyilvánul meg.

  1. példa mondat: Olyan majomszeretet vette őt körül, hogy bármit megengedhetett magának a szüleivel szemben.
  2. példa mondat: Anyuka majomszeretete nem engdete meg számára, hogy megmentse magát, amikor ütötte őt a gyerek.

A szó eredete

majom +szeretet
szeret < ómagyar: szeret < ősmagyar: szertin (szeretni) < dravida: saruvu (szeret < ölel, simogat)
majom < ómagyar: majom < ősmagyar: majun, majmun (majom) < dravida: maimugan (majom, „mocskos képű”) < másu, musu (mocsok)

Eredet: wikiszotar.hu

Az eredethez hozzátartozik még, hogy a szülő-gyerek kapcsolatra a majomszeretet kifejezést először Sigmund Freud használta.

A majomszeretet szintjei

A majomszeretet sokféleképpen megnyilvánulhat, legegyszerűbb formájában csak agyonkényeztetik a gyereket. Szélsőséges helyzetben nemcsak a hibákat nézi el a szülő nagylelkűen, hanem a gyerek vétkeit és akár bűneit is. Ezzel is együtt jár persze az elfogultság és a mindent megengedő kényeztetés.

Mit okoz?

A szülő majomszeretete megakadályozza a gyereket abban, hogy objektív külső visszacsatolást kapjon arról, hogy mások nézőpontjából mit csinál helyesen és mit nem, és arról, hogy külső nézőpontból mennyire érthető és tolerálható a gondolkodása. Ennek végeredménye személyes sikertelenség a felnőttkorban, közösségekbe való bekapcsolódási nehézségek, párkapcsolati kudarcok. Kudarcainak az lesz az oka, hogy teljesen irreális önképe alakul ki magáról, mert a szülő sohasem akarta “megsérteni az igazsággal”.

A majomszeretet másik oldala

Figyeld meg, hogy a meghatározás nem állítja, hogy majomszeretettel csak a szülő viseltethet a gyerek iránt. Létezhet olyan formája is, amikor a gyerek mutat teljes elfogultságot a szülő iránt. Ebben az esetben a gyerek általában vakon bízik a szülőben akkor is, ha az nem szolgált rá a bizalomra, sőt akár ellehetetlenítő vagy megalázó helyzetbe hozta a gyereket.

Örömteli gyereknevelés könyv és tudás
Örömteli Nevelés könyv és tudás

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A nevelés 3 tényezője – rövid videó

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.