Veszekednek a testvérek - Gyereknevelés
Olvasási idő:4 perc

Gyakori, de régi panasza szülőknek, hogy veszekednek a gyerekek. Tudtad, hogy a Google keresőben többen keresnek erre: „Veszekednek a szüleim”?

Ez azt jelenti, hogy a gyerekek az interneten gyakrabban keresnek választ arra, hogy miért veszekednek az ő szüleik. Gyakrabban, mint ahányszor szülők keresik a választ gyerekeik veszekedésére. Költői a kérdés: Vajon kinek nagyobb probléma a körülötte élők veszekedése? Ki dolgozza azt fel lelkileg nehezebben, a gyerek vagy a felnőtt?

Veszekednek a testvérek - Google Keresési Gyakoriság a veszekedés szóra
Keresések a veszekedés szóra Google keresőben

Ha a gyerekek gyakran keresnek erre az interneten, akkor az azért van, mert ezt tapasztalják otthon vagy maguk körül. Túlzás lenne azt állítani, hogy ezzel már meg is válaszoltuk, miért tapasztalja a szülő azt, hogy gyakran veszekednek a gyerekek. Vannak szülők, akik maguk ritkán mutatnak rossz példát a gyerekeiknek, azok mégis „háborúban állnak” néha.

A szülők példája

Mégis a szülők példájánál kell kezdeni. A gyerekek különösen kisebb korukban részben viselkedési minták megismerésével és másolásával „foglalkoznak”. Csúnyább kifejezéssel utánoznak. „Anya nevet, én nevetek.” „Anya sír, én is szomorú vagyok.” „Apa és Anya dühös …?”

A gyermek eleinte visszahúzódással kezelheti a környezetében tapasztalt ingerültséget, de nagyon is jól elraktározza, hogyan viselkedik a dühös ember. Később pedig így nem okoz neki gondot dühösnek lenni. Nem csak magát a viselkedési mintát tanulják meg. Azt is felfogják, hogy milyen helyzetekben használható ez az érzelem (düh) mások legyőzésére.

Veszekednek a szülők, rossz példa- Gyereknevelés
Veszekednek a szülők, rossz példa – Gyereknevelés

Ezért minél ritkább a szülők között a dráma, annál kevesebb esélyt adunk a gyereknek e negatív viselkedés másolására. Mielőtt bárki a gyerekekben keresi a hibát, érdemes tehát rápillantania saját párkapcsolatára: „Mi szoktunk veszekedni?”

Általános hazugság

Annak érdekében, hogy az emberek mentsék magukat, a legtöbb negatív viselkedésükre azt mondják, hogy az általános. Tisztelet a kivételnek, de sokan mondanak ilyeneket: „Mindenki veszekszik.” Ennek másik megfogalmazása: „Aki nem veszekszik, az még nem volt házas.”

Az ilyen általános hazugságokat azok terjesztik, akiknek van mit takargatniuk. Nem arról van szó, hogy nem fordulhat elő valakivel, hogy veszekszik, de igenis vannak házasságok, ahol a vitás dolgok megbeszélését nem helyettesítik veszekedéssel.

Veszekednek a testvérek, tinédzser- Gyereknevelés
Veszekednek a testvérek? – Gyereknevelés

Ha a szülők azt tapasztalják, hogy náluk néha veszekedéssel érnek véget a viták, akkor legalább ne a gyerek előtt tegyék. Ez nem oldja meg a házasságuk problémáit, de megkíméli a gyerekeket. Tudják, hogy néha elszakad a cérna? Akkor legalább a fontos témák megvitatását ne akkor kezdjék, amikor otthon vannak a gyerekek!

Veszekednek a gyerekek?

Amikor a testvérek veszekednek, akkor már nem az a céljuk, hogy megértessék magukat a másikkal. Akkor az a cél, hogy a gyerek győzzön, a másik pedig visszahúzódjon és elismerje vereségét vagy látható legyen rajta a vereség.

Ennek a „győztes” részéről az az elvárt következménye, hogy ő úgy érezheti, neki „igaza van”. A veszekedés ilyen szempontból a győzelem félreértelmezése.
Vannak családok, melyekben a szülők jól kijönnek egymással, de a gyerek olyan közösségbe jár, ahol mindennapos a veszekedés. Sajnos saját kortársaiktól is eltanulhatja a gyerek a viták rendezésének ezt a barbár módját. Ezért oda kell figyelni, hogy milyen játszótérre járunk, vagy milyen sportklubba engedjük a gyereket.

Miért veszekednek a testvérek - Gyereknevelés
Miért veszekednek a testvérek – Gyereknevelés

Az óvoda és az iskola az egy külön téma. A pedagógusok sem tudnak mindent megváltoztatni a saját csoportjaikban, osztályaikban. Ők azzal szembesülnek, hogy egy-két agresszív gyerek megnehezíti az egész csoport életét, és más gyerekek tőlük veszik át az ingerültséget. Ettől még a pedagógus javíthatja egy osztályban uralkodó állapotokat.

Sajnos nem mindenkinek van lehetősége iskolát választani, falun pedig szinte esélytelen. Ahol azonban van erre lehetőség, ott a tanító személyét érdemes megválasztani, s csak ezáltal az iskolát. Egy rosszul felszerelt iskola is jobb lesz a gyereknek, ha az ott tanítók megértő és barátságos légkör kialakításán dolgoznak.

Mit tehetsz meg otthon?

Kevesebbet veszekednek a gyerekek, ha a szabályok betartását tanuljátok sporton, társasjátékon, házi vetélkedőn keresztül. Ezek segítenek nekik elsajátítani a sportszerűséget.

Taníthatod őket arra, hogy adjanak maguknak elegendő időt a vitás kérdések megbeszélésére. Néha ugyanis csak túl gyorsan akarják elintézni a dolgot. Ezt gyakorolhatod is velük. Gyakorlás során olyan témát válasszatok, amin nem szoktak hajba kapni. A régi görögök mesteri szinten tanították a vitatkozást.

Magyarázat egy fontos lépéshez

Ha egy pontos menetrendet szeretnék írni egy szülőnek, aki maga szeretné megoldani a dolgot, akkor egy valamit biztosan nem hagynék ki a lépések közül. Ez ugyan nem a teljes technika, de a technika fontos része.

A veszekedő gyerekeknek általában ismerethiányuk is van. Nem értik bizonyos szavak jelentését.

Így a szavakkal jelölt fogalmakkal nem tudnak gondolkodni. Ha ez nem megy, akkor viselkedésükben egyáltalán nem vagy rosszul használják azokat. Ezért az egymással való együttműködés kárt szenved.

A legtöbb szülő nagyon ügyes, amikor szelíd szavakkal próbál meggyőzni veszekedő testvéreket a helyesebb együttműködésről. Általában mégis kudarcra vannak ítélve. A meggyőzés legtöbbször azért nem sikerül, mert a gyerekek nem értenek pár dolgot, ami sok felnőttnek természetes.

A szavak csodálatos erejével

Veszekednek vagy csúfolódnak egymással a testvérek? Ismertesd meg őket a következő szavak pontos jelentésével. Erre érdemes rászánni néhány órát nagyobbacska gyerekeknél.

 • cél
 • szorgalom
 • veszít
 • győz
 • hazugság
 • igazság
 • féligazság
 • provokál
 • idegesít
 • vita
 • kiabál
 • sír
 • figyel
 • beszél
 • megbeszél
 • meggyőz
 • belát
 • enged
 • hallgat
 • meghallgat
 • megért

Hogyan csináld? Találj egy nyugodt helyet, ahol nem szakíthatnak félbe. A gyerekek ne legyenek éhesek és fáradtak. Menj velük végig a szavakon. Mondd el nekik a legegyszerűbben a jelentésüket. Kérdezd meg, hogy értik-e, majd mondasd el velük is a jelentést. Ha látod, hogy értik, akkor kérd meg, hogy mondjanak olyan mondatokat, amelyek tartalmazzák ezt a szót.

Ha a „mondat” szót még nem értik, mert kisebbek, akkor kérd tőlük például így: Mondj valamit, amiben benne van az, hogy „győz”! Közben csak egy szabály van, mindig csak egy valakihez fordulsz a válaszért, mindig csak egy beszél. Ha szavanként felváltva foglalkozol velük, akkor menni fog. Felváltva itt azt jelenti, hogy az egyik szót az egyik, a következőt a másik gyerekkel kezdd!

A Gyereknevelési Levelek feliratkozói elkérhetik a “Testvérharc megszüntetése” című precíz lépésekre bontott pedagógiai technikát, ehhez csak kérd ezt el az üzenet rovatban feliratkozás közben. Díjmentes kiadvány.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Veszekednek a testvérek? – videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.