Tinédzser nevelése - Novák Ferenc írása a Gyereknevelés Portálon
Olvasási idő:6 perc

Tinédzser nevelése nem jelentene különösebb gondot, ha a szülők egyetlen dologra kicsit jobban emlékeznének. Ne menjünk azonban ennyire előre.

A tinédzser nevelése különleges időszak

Nagyon sok tinédzsert nevelő szülőben merülnek fel ezek a kérdések és gondolatok: „Miért nem hallgat rám?”, „Olyan önfejű, pedig csak jót akarok neki!”, „Néha olyan ellenséges ez a kölyök.”, „Már alig mond nekem valamit.”, „Jobban hallgat a barátaira, mint rám.”

Tinédzsert nevelő anyáknak és apáknak jár az őket megillető elismerés. Aki ugyanis 12 év feletti gyereket nevel a családban, az kis túlzással mondva, szemben találja magát a fél világgal, mint hátráltató tényezővel. Ezekkel szemben kitartani és sikerre vinni a család és benne a gyerekek életét nem kis teljesítmény.

Tinédzser és a szülő ellen

A gyereket erősen formálhatja egy züllött gyerek környezet. Elferdült értékeket vagy az értéktelenséget „képviselő” baráti társaság. Egy osztály, amit lassanként felforgat egy-két drogos gyerek, vagy hatalmába kerít egy agresszív kis csapat. Egy másik gyerek a lépcsőházból vagy szomszédból, akivel nem törődnek a szülei.

Még ha mi, mint szülők többnyire példamutató életet élnénk is, a gyereknek igen sok más felnőtt mutat rossz példát. Az utcán boros üveggel a kezében támolygó idegen. Egy vállalkozó rokon, aki arról henceg, hogy nem fizeti ki a munkavállalóit, vagy alvállalkozóit. A szülők egy barátja, aki büszkén henceg a “meghódított” nők számával.

Kamasz Nevelési Tanácsok - Gyereknevelés - Novák Ferenc, társ a nevelésben

Az előbbi felsorolásra mondhatod, hogy kissé túlzó, más oldalról nézve azonban még csak nem is teljes. Nem maradhatunk a hátráltató tényezők felsorolásánál. Még akkor sem, ha lenne mit beszélni az agresszív filmek és játékprogramok, vagy a szexuális szabadosságot képviselő videóklipek világáról.

Lehetséges a tinédzser nevelése?

Egyetlen szülő sem bújhat el a tinédzser nevelésének felelősségétől csak azért, mert túl sok külső dolog hat a gyerekre. Tinédzser nevelése akkor válik könnyebbé, amikor igenis hajlandóak vagyunk mindezek ellenére segíteni őt.

Igen, önállósodási törekvései közben tehet majd dolgokat, amelyek szembe mennek a mi elképzeléseinkkel. Igen, lehet majd hanyagabb, figyelmetlenebb. Elsajátíthat kortársaitól undok szokásokat. Sok minden történhet. Szülőként azonban éppen akkor veszíthetünk, ha mindezt úgy fogjuk fel, hogy ellenünk teszi.

A kamasz nem a szülei vagy tanárai ellen „indul harcba”, hanem csak saját függetlenedési törekvéseit erősíti.

A fő nevelési hiba éppen az lenne, ha azt hinnénk, hogy ő és mi másik térfélen játszunk. Akármennyire mást is mutatnak a tinédzser tettei, nem lett az ellenséged. Nagy kihívás a szülő számára és egyben a legfontosabb feladat is az, hogyan maradjon jó kommunikációban a tinédzserrel.

A tinédzser megértése

Bármi is lenne a szülő koncepciója a gyereknevelésre, a sikere nem kis részben azon múlik, mennyire ismeri annak a gyerek aktuális korának sajátosságait. Ehhez hozzávehetjük még saját gyerekünk egyéniségét, amit vagy megismerünk bő tíz év alatt vagy sem.

Az anyagi túlélésért való társadalmi küzdelemben nem sok családban van elég idő a gyerekkel való nyugodt együttlétre. Így a gyerekek megismerése csorbát szenvedhet, de sohasem késő. A kamasz ismerete nélkül pedig elég reménytelen szülőnek lenni. A tinédzser kor kapujában pedig a gyermekét jól ismerő szülő is meglepődhet gyermeke viselkedésén.

Tinédzserek motivációs válságban - https://www.gyerekneveles.hu

A kamaszkornak vannak sajátosságai. Az a szülő, aki azt képzeli, hogy az ő gyereke majd egyenes vonal mentén halad a bölcsőtől a saját házasságáig, elég naiv. Ha mégis létrejött ez a „töretlen vonal”, akkor az csak azt jeleneti, hogy sikerült teljesen elnyomni a gyerek önállóságát. Egy ilyen gyerek csak szolgaian alárendeli magát a szülő akaratának, és valószínűleg boldogtalan.

Mit kell elviselni egy tinédzsertől?

Az alábbiak nem egyformán igazak minden tinédzserre. A szülővel addig kialakított harmonikus kapcsolata is nagyban befolyásolja ezeket. Az azonban valószínű, hogy mint szülő, találkozol kamasz gyerekednél ezek közül néhánnyal. Igazából mindez csak a felszín, a lényeg ezek mögött van, és hamarosan rátérünk arra is.

– Kevesebbet akar veled lenni.
– Kevesebbet beszélget veled.
– Kevesebb dologba avat be téged, mint ami vele történik.
– Alig jön ki a szobájából.
– Elfelejt dolgokat, mert másokon van a figyelme.
– Kevésbé tart rendet, még ha addig tette is.
– Nem beszél minden barátjáról.
– Ha a jövőről beszélsz vele, egy más világban jártok.
– Ha győzködöd, akkor mintha süket füleknek beszélnél.
– A beszéde és stílusa nagyon megváltozhat.
– Felvehet olyan szokásokat, amelyek idegennek hatnak.
… és ez sorolható lenne még több oldalon.

Amúgy lehet jól vagy kevésbé jól tanuló, de létrejöhet nagy változás az érdeklődési körében és hullámzás vagy romlás a tanulmányi eredményeiben.

A szülő feladata

A szülők a tinédzser kor elején azt a hibát vétik el legtöbbször, hogy nem akarják elfogadni gyerekük változását. Szeretnék, ha helyreállna az addigi „szófogadóbb” viszony.

Természetes, ha a szülő nem szívesen enged a család értékrendjéből. Amikor azonban tinédzser nevelése a tét, akkor nem szabad szembenállást létrehozni amiatt, mert a gyerek számos esetben nem ért egyet velünk. Korának az önállósodás, a függetlenség iránti megnövekedett igény egy lényeges oldala.

Kamasz nevelése - Novák Ferenc írása a Gyereknevelés oldalain - tinédzser, pubertás

Az eltérő látásmód, valamint az, hogy a gyerek és a szülő gyakran mást szeretne, sok konfliktus forrása lehet. Hosszabb távon emiatt komoly szembenállás jöhet létre, ami még tovább csökkenti egymás megértését. Mi akkor a minimális feladat egy szülő számára?

Maradj kommunikációban a kamasszal minden nézeteltérés ellenére!

Kommunikáción itt nem azt értjük, hogy beszéltek egymással. Sokan úgy gondolják, hogy kommunikációban vannak, amikor pedig csak elbeszélnek egymás mellett. Az értékes és hatékony kommunikáció megértést és legalább részben egyetértést hoz létre. Még teljes egyet nem értés mellett is békében maradhatnak azok, akik értik a másikat, nem pedig csak saját igazukat hangoztatják.

Mi van egy kamasz fejében?

Mi a közös tinédzserek céljaiban, gondolataikban. Ezek nagy részére emlékezhetnénk saját kamasz korunkból. Az igaz, hogy változnak az idők, más a technika, más a helyzet ma, mint egy generációval korábban. Az azonban nem változik, hogy egy kamasz felnőttnek gondolja magát.

Egy tinédzser önállóságot, saját gondolatai elismerését és saját döntései tiszteletben tartását várja el a szüleitől.

Ez az, amit a szülő hatalmas változásnak él meg. Hirtelen azzal szembesül, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem érvényesül addigi óvó és irányító szerepe. Hiába rendelkezik sokkal több tapasztalattal, ezt mintegy kész „konzervet” nem fogadja el a tinédzser. Ő szeretné a saját tapasztalatain keresztül irányítani az életét.

Hiba egy tinédzserrel szemben

Ha a szülő megtanulja nagy türelemmel fogadni és tiszteletben tartani a gyerek eltérő véleményeinek többségét, akkor sikerrel járhat. Ha szeretné visszakapni az ő „kislányát”, „kisfiát”, akit mint gyermeket irányíthat, akkor veszít. Igazából pedig ekkor az egész család sokat veszít.

Tinédzser nevelése - Gyereknevelés
Tinédzser nevelése – Novák Ferenc

Érthető, ha mint szülő úgy gondolod, hogy pazarlás a gyerektől, hogy nem használja fel a te tapasztalataidat. Igen, ha meghallgatna téged, akkor elkerülhetne pár tévedést. Ha jó kapcsolatban maradsz vele, akkor meg is hallgat majd téged. Megfontolásaiban, végső döntéseiben azonban már saját önállósága köszön vissza.

Nehéz a tinédzser nevelése?

Bőven lesz olyan helyzet, amikor ő másként látja és másként dönt, pedig te minden veszélyre felhívtad a figyelmét. Örülj annak, hogy meghallgatott. Azokat a szülőket, akik tovább erőltetik saját véleményüket, egy idő múlva már meg sem hallgatják a gyerekeik. Ezen a ponton pedig létrejön a szembenállás. Végül már akkor sem tud a szülő segíteni kamasz gyerekének, amikor pedig tényleg nagy szükség lenne rá.

Nem nehéz a tinédzser nevelése, ha felfogjuk azt, hogy ez egy önállósodási korszak. Már átéltünk vele korábban is ilyet. A gyerek első önállósodási korszaka rövidebb, és a jelenséget félreértve úgy nevezik, hogy dackorszak. A kamasz kort tekintsd egy második önállósodási korszaknak, ami hosszabb, és aminek a végeredménye pár év múlva a te felnőtté vált gyereked.

Hogyan viselhető el a gyerek kamasz kora? Jó pár gondolat ismerős lesz innen, de van még egy írás, ami egy szülőnek hasznos és megnyugtató. Ráadásul benne van, hogy mi az az egy dolog, amit elérünk, ha nem szólunk bele mindenbe. A címben nincs meglepő: Kamasz nevelése.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Tinédzser a gyerekem – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.