Olvasási idő:1 perc

A szófogadó gyerek fogalma nem mond ellent annak, hogy egy gyerek önálló és szófogadó is lehet egyszerre. Ez a sok szülő számára optimálisnak tekintett kettősség létrejöhet. Ehhez az kell, hogy a szülő sose várjon “vak engedelmességet”. A gyerek örömmel tartja magát adott szavához, ha nem kötelezték, hanem megkérték valamire. Szívesen betartja a szabályokat is, ha érti, hogy azok miért jók.

Legyen szófogadó a gyerek?

A gyereket nem zárhatod egy “várba” gyermekkorában sem, ha szabad és önálló felnőtté szeretnéd tenni!

Ha egy szülő úgy neveli a gyereket, hogy az mindenben a szülőre hagyatkozzon, akkor hogyan hoz majd önálló döntéseket? Kell ahhoz szabadság és önállóság a gyerekkorban, hogy döntésképes legyen, amikor felnő.

Szófogadó vagy önálló gyerek?

Nem mond ellent egymásnak a szülőnek az a két vágya, hogy a gyerek önálló legyen és szófogadó is. Lehet szófogadó az ismert és értelmes szabályok betartásában, míg más dolgokban önálló döntéseket hoz. Ez utóbbi érdekében nem érdemes őt úgy nevelni, hogy mindenben másokra hagyatkozzon.

A gyerekeknek is van saját ítélőképességük, és egyre inkább fel tudják mérni, hogy körülöttük mi fontos, mi nem. A gyerek empátiája szépen kifejlődik, ha a szülő megkéri néha arra, hogy gondoljon bele, hogy ez vagy az a cselekvés mit okoz a másiknak.

Ígéretek

A gyerek ígéreteit barátságosan, de számon kell rajta kérni annak érdekében, hogy megtanulja, az ígéret teljesítést igényel. Másrészt azonban sose kérjünk tőle olyat, amit csak azért ígérne meg, mert követeltük tőle! Az ilyen ígéretet nem szívesen tartja majd be, és a végén “sárosnak” érzi majd magát, amikor nem tartotta be.

Ha mint szülő tudod, hogy olyat vállalna, amit úgysem tartana majd be, akkor inkább kérdezd meg, hogy biztosan vállalható ez? A szófogadó és az ígéreteit betartó gyerek nagyon közel áll egymáshoz.

A szófogadó gyerek azonban nem az lesz, akire ráerőltetik a dolgokat. Ez utóbbi csak egy “rab” lesz, akinek muszáj végrehajtania, amivel megbízták. A magasabb szintű kötelesség nem az, amit megmondunk valaki másnak, hogy muszáj megtennie, hanem az, amiről ő úgy gondolja, hogy az a helyes. Ezért a gyerek saját belátása és intelligenciája előbbre sorolható, mint az, ha “vakon végrehajtaná”, amit ráerőltetnénk.

Novák Ferenc tanár,
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint


A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.