Kinek van igaza
Olvasási idő:2 perc

Néha a testvérek azzal fordulhatnak hozzád, hogy te mondd meg, kinek van igaza. Van, amikor nem jönnek hozzád, de akár hangos veszekedésük is erről szól. Hálátlan dolog ilyenkor beavatkozni, és legtöbbször még a szülő is vesztesen kerül ki a játszmából, mert utólag felteszi magának a kérdést: Igazságos voltam velük? Jól láttam a helyzetet? Egy másik lehetséges kimenetel pedig, hogy végül mindketten a szülővel is csak vitatkoznak.

Még amikor elég információnk is van arról, amin a két gyerek összekülönbözött, akkor sem könnyű lecsillapítani a kedélyeket. Ha két testvér már állandó harcban áll, akkor persze hosszú távú megoldás kell, de ha csak időnként nagy a vita közöttük, akkor jól jöhet néhány olyan megoldás, ami gyors és lecsillapítja az ilyen helyzeteket.

Kinek van igaza? – beszélgetés

Beszélj a két gyerekkel egyszerre, és tedd a következőket! Kérdezd meg az egyiket, hogy „Neked miben volt igazad?” Hacsak nem valami nyilvánvaló otrombaságot vagy a másikat sértő kifejezést mond, akkor a válaszát nyugtázd, de ne azt mondd neki, hogy igaza van, hanem azt, hogy érted a válaszát vagy „köszönöm, hogy elmondtad”.
Ezután kérdezd meg a másik gyereket: „Neked miben volt igazad?” Azt is nyugtázd, amit ő mondott. Ameddig még zaklatottak, addig felváltva kérdezd őket tovább: „És még miben volt igazad?”

Ha ez még nem oldja meg a helyzetet, akkor e kettő valamelyikét kérdezd tőlük felváltva:
„A testvérednek miben van igaza?” vagy ha nagyon durcásak, akkor kérdezd így: „A testvérednek volt valamiben igaza? … Miben?”
Ez a verzió nagyon erőteljes, mert arra veszi rá a testvéreket, hogy gondolkodjanak a másik fejével, a másik érdekeivel, a másik igazságával. Miközben beszélgettek, ne engedd, hogy egymás szavába vágjanak.

Két igazság

8 éves kor körül tanító célzattal, órákkal az összezörrenésüket követően, de akár még aznap megkérdezheted tőlük külön-külön: „Lehetséges az, hogy neki igaza volt abban, amit mondott és neked is abban amit te mondtál?” Ez a megoldás abból a filozofikus kérdésből származik, hogy „Létezhet-e egymás mellett két igazság?” Amikor a két gyerek megérti, hogy nem érdemes azon cívódni, hogy ki kezdte, mert mindenkinek lehet igaza anélkül, hogy a másik igazsága ellent mondana az övének, akkor véget ér a feszültség.

Ekkor általában előkerül még a „Ki kezdte?” kérdés. Ennek néha van jelentősége, máskor pedig nincs, de leggyakrabban nincs, és ezt a legtöbb szülő tudja. Mi erre a bizonyíték? Az, hogy sok szülő folytatja ezzel vagy ilyesmivel a mondandóját, amikor már világossá vált számára, hogy ki kezdte: „Én neked muszáj volt így reagálni erre?”

Felnőttek számára könnyen demonstrálható így, de nyolc évesek is megértik: Ugyanaz a pohár felülről nézve kör alakú, míg oldalról nézve akár téglalap alakú is lehet. Vegyél is elő ilyen poharat, ha gyerekeknek akarod megmutatni. Hosszú távú megoldás testvérek közötti jó együttműködés kialakításához néhány videómban található. Aki ellátogat a Gyereknevelés Youtube csatornára, és megnézi a testvérekről szóló néhány rövid videót, az megtalálja ezeket a megoldásokat.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

Jó testvérek – rövid videó

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.