Következetes nevelés
Olvasási idő:3 perc

Következetes nevelés hallatán sokak előtt kérlelhetetlen szülő képe bontakozik ki, pedig a következetességnek nem kell rugalmatlanságot is jelentenie. Például attól még, ha egy családban van egy szabály arra, hogy hány órakor megy a gyerek aludni, lehetnek olyan kivételek, amikor tovább marad fenn. Az ilyesmi önmagában nem rontja a következetességet. Az viszont rombolja, ha egyszer így, másszor úgy, és a szülő mindkettőt „alaposan, de logikátlanul” megmagyarázza.

Mielőtt azonban egy kicsit is mélyebbre mennénk a következetes szülő témájában, nézzünk rá a szó meghatározására!

Következetes

“Elveit követő, mindig ugyanúgy viselkedő (személy), akinek a tettei összhangban vannak egymással és az eredeti döntésekkel. Hozzáállást, módszert, működést eltérések, változtatások nélkül követő, ennek mindenben megfelelő (ember).”

Eredete: [követ < ómagyar: követ < ősmagyar: követ (nyomában megy) < dravida: cumatu (nyomon követ) < cuvat (nyom, lábnyom)] (forrás: wikiszotar.hu)

Nagyon elemi, de már a szó meghatározásából is következik, hogy egy ilyen szülőnek van valamilyen elképzelése arról, hogy milyen irányban szeretne haladni a gyerekkel, a családdal. Ez nem jelenti azt, hogy „mindent tud”, de az sem kevés, hogy van célja a gyerekneveléssel, vannak tervei a családjával. Ez messze jobb kiindulópont annál, mint amikor valaki annyit gondolna a jövőről, hogy majdcsak lesz valahogyan.

A gyerek nézőpontjából

A szülő következetessége számos előnnyel jár a gyerek számára. A véletlenszerű szülői reakciók összezavarják és zaklatottá tehetik a gyereket, ám a következetes szülő kiszámítható a gyerek által. Az ilyen szülő mellett nagyobb biztonságban érzi magát a gyerek. Nem ugyanis attól tartania, hogy hasonló viselkedésért egyszer megdicsérik, máskor pedig megdorgálják.

Ilyen szülő mellett könnyebb a szabályokat követni, mert a gyerek számára kiszámíthatók a következmények pozitív és negatív irányban is. Itt azért jegyezzük meg, hogy a büntetés ritkán vezet célra, sokkal értékesebb, ha nagyobb csibészség esetén felkínáljuk a gyereknek, hogy tegye jóvá a dolgot. Akinek ugyanis adott ez a lehetőség, annak módja van az önbecsülése helyreállítására.

A jó szándék önmagában még nem jelenti azt, hogy valaki következetes. Sokszor éppen a jó szándékra hivatkozva válnak szülők olyasmiben engedékennyé, amiben kitartásra lett volna szükség. Talán jól hangzik a közmondás, hogy a kivétel erősíti a szabályt, de többnyire nem igaz.

Örömteli gyereknevelés könyv és tudás
Örömteli Nevelés könyv és tudás

Következetes szülő és a szabályok

A következetes szülőre jellemző, hogy nem csak a gyerektől vár el dolgokat, hanem ő maga is betartja, amit a gyerektől vagy más családtagoktól is elvár.
Várhat pontosan ugyanannyit a családban másoktól, mint magától? Természetesen nem, mert különböző korú, és eltérő képességű és tudású személyektől nem várható ugyanannyi. Ez azonban nem akadálya annak, hogy nagyon egyszerű szabályok mindenkire közel egyformán érvényesek legyenek.

Ha elvárt, hogy étkezés után a gyerek a mosogatóba helyezze a tányért, akkor ez elvárt a szülőtől is. Ha a szülő leteszi a cipőjét a bejáratnál, akkor elvárhatja a gyerektől is, bár ennek a szabálynak az előnyeit a korának megfelelő szinten előbb meg kell értetni vele ahhoz, hogy be tudja tartani.

Egy további fontos adalék a következetes neveléshez. Képességeik, tehetségük szerint, de ezek figyelembevétele mellett nem túl nagy eltéréssel érdemes két testvértől elvárni dolgokat. Nem csak igazságosság, hanem éppen a következetesség miatt is.

A következetes nevelés eredményei

  • Nem kell a gyereknek magán erőt véve állandóan mások miatt „viselkednie” így vagy úgy, tehát jobban önmaga lehet.
  • Magától, saját szándékából tehet többet otthon, akár többet is, mint ami tőle várható, mert nincs „nyomás alatt”.
  • Sok indokolatlan bepisilést „megspórolhatnánk” az amúgy szobatisztaságra képes gyerekeknél, és egyéb szorongást csökkentő hatásai is lehetnek.
  • A gyerek bátrabb lehet, mert nem kell leszidástól tartania vagy éppen fordítva – attól, hogy túlértékelik őt.
  • Másokkal igazságosabb lehet, mert ezt tapasztalja szüleitől is.
  • Jobb lesz a kommunikációs képessége, mert szabadabban megnyilvánulhat.
  • Barátságosabb lesz a testvérével, mert kiszámítható számára, hogy a szülei miként reagálhatnak kettejük együttműködésére.

Ez a felsorolás nem teljes. Az azonban nyilvánvaló, hogyha többnyire következetes és barátságos vagy, a gyerek biztonságban érzi majd magát a családodban. A gyereknevelés művészi foka pedig nagyban múlik a következetesség és a rugalmasság helyes arányán, de az már egy másik téma.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Milyen nevelés kell a gyereknek? – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.

One thought on “Következetes nevelés”

Comments are closed.