Rossz válasz
Olvasási idő:4 perc

Rossz válasz az, ami részben vagy teljesen figyelmen kívül hagyja a gyerek kérdésben megfogalmazott igényét. Mondhatja erre valaki, hogy az ő gyereke meg rendszeresen meg sem hallja, hogy kérdezik, de ugye nem ehhez kell magunkat igazítani?!

A rossz válasz témája nem egy bizonyos korú gyerek szüleit érinti. Mindegy, hogy hány éves a gyereked, találhatsz neked valót a következő sorokban. Ha semmiben nem ismersz majd magadra, akkor ráismerhetsz másokra akár saját gyerekkorodból. A szülő számos hétköznapi módon adhat rossz, nem megfelelő választ, akár figyelmetlenségből, akár azért mert fáradt vagy stresszes. Ennek az írásnak nem az a célja, hogy szülőket állítson pellengérre, hanem az, hogy javítsunk a gyerekkel való összhang minőségén.

Vannak ennél drámaibb problémák a gyereknevelésben? Bizonyosan vannak, de hosszú távon akkora gondot okoz a rossz válaszok nagy mennyisége, hogy ismeretükkel nagyot javíthatunk a gyerekkel való kapcsolatunkon. Ez akkor is így van, ha egyéves, akkor is, ha kiskamasz és tinédzserek esetében sem becsülhetjük alá a témát. Ha mégis apróságnak gondolnád, akkor vedd úgy, hogy ez a téma az egyszerűsége ellenére a gyereknevelés minőségének magas fokához tartozik. (Hamarosan egyéb ilyen anyagok is elérhetők lesznek a Novák Ferenc Gyereknevelési Akadémián az oromtelineveles.hu-n 2024. második félévében.)

A rossz válasz jellemző fajtái

Sablon válasz

Ez olyan válasz, ami nem bír lényeges tartalommal. Általában átgondolás és elemzés nélkül, mechanikusan adja a szülő, egykedvűség mellett, szinte unalommal. Példa: „Anya! Mikor jön a Mikulás?” Válasz úgy, hogy anya szinte oda sem figyel vagy közben teljesen mással foglalkozik: „Már úton van.”
Sok ilyen válasz estén a gyerek úgy érzi majd, hogy átnéznek rajta, nem látják, hogy ott van, mindegy a szüleinek, hogy mit csinál, mit mond.

Oda nem illő válasz

A szülő nem érette meg, hogy mit kérdez a gyerek vagy szándékosan nem akar arra válaszolni, amit kérdezett. Néha ezt idővel való spórolás miatt teszik vagy azért, mert szeretnék elkerülni a valódi választ. Okos gyerekeknél – márpedig ők gyakran azok és észreveszik az ilyesmit – nagy öngólt rúghat ezzel anya vagy apa, mert a gyerek felfedezheti a logikai bukfencet, ami után sokkal hosszabb ideig tart a magyarázkodás. Példa: „Apa! Honnan kerül a baba anya hasába?” Válasz: „Ó …! A baba hosszú ideig növekszik, mire megszületik!”

Az ilyen válaszok azt jelentik a gyerek számra, hogy nem tekintik beszélgető partnernek vagy butának tekintik, akit át lehet verni. Ez még akkor is így van, ha a szülő nem szándékosan ad oda nem illő választ, hanem figyelmetlenségből vagy másért nem értette meg a kérdést.

Elsietett válasz

Ezt figyelem nélkül adja anya vagy apa és úgy, hogy szinte meg sem várja a kérdés végét. Emiatt nem biztos, hogy eljut hozzá a kérdés teljes tartalma, másrészt ezzel a szülő közbevág, tehát nem hagyja, hogy a gyerek befejezze a teljes mondatot. Ez elég rossz példa a gyereknek, aki azt tanulja ebből, hogy „szabad a másik szavába vágni”.

Példa: „Apa! Milyen zokni … ?” Válasz: „Teljesen mindegy melyiket veszed fel.” Gyerek ismét: „Nem azt kérdeztem, hanem azt, hogy milyen zokni van rajtad, mert az egyik kék, a másik meg fekete?!”
Túl gyakori elsietett válasz csökkentheti a gyerek együttműködési hajlandóságát és a szülő és akár mások felé mutatott figyelmét is.

Kritikus válasz

A szülő ahelyett, hogy válaszolna, azt állítja, hogy a kérdés értelmetlen, butaság, érthetetlen vagy megkérdőjelezi azt, hogy helye van kérdésnek az adott helyzetben. Példa: „Anya! Milyen kanalat tegyek a tányérok mellé?” Válasz: „Mit nem lehet ezen tudni? Minden ebédhez ugyanolyan kanalat szoktunk kitenni!”

Ez arra vezeti a gyereket, hogy inkább ne kérdezzen, hanem hallgasson. Ez még több hibára készteti, mert nincs módja kérdezni és tanulni, hanem be kell vállalnia, hogy hibázik, hátha „véletlenül jól csinálja”, mert amikor kérdez azzal mindig felbosszantja a szülőt. Gyakran a túl gyakori kritikus válasz az oka annak, hogy a gyerek alig mer kérdezni, cselekedni, kitalálni, hozzászólni, válaszolni. Hosszú távú nagy minőségi romlást okozhat a gyerek éltében.

Hiányzó válasz

A szülő elmulaszt válaszolni a gyerek kérdésére. Megeshet szórakozottságból vagy valami másra történő teljes koncentráció miatt is, de ez a gyerek számára lehet nagyon dühítő, mert olyasmit érez miatta, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. Úgy érezheti, hogy ő nem számít. Vannak gyerekek, akik nem dühösek, hanem ellenkezőleg, végtelenül szomorúak lesznek emiatt.

A hiányzó válaszra matematikusok azt mondhatják, hogy ez nem is rossz válasz, hiszen nincs is válasz. Ide soroljuk azonban az egyszerűség kedvéért és mert felesleges az előzőeket egy nagy halmazba, ezt az egyet pedig egyedül egy másik halmazba tenni.

Örömteli gyereknevelés könyv és tudás
Örömteli Nevelés könyv és tudás

Amikor a gyerek még nem beszél

Mint szülők, nem csak szavakkal válaszolhatunk. Példa erre a kisbaba sírása, amire a helyes akció egyik része gyakran az, hogy odamegyünk, megsimogatjuk vagy felvesszük és megnézzük, hogy a pelenka van tele vagy valami más ok miatt sír. Igaz, szólhatunk is hozzá megnyugtatóan, miközben testi problémáját (evés, ivás, tisztába tevés, stb) kezeljük. Tapasztalt szülők persze a hangot pontosan beazonosítják és már abból tudják, hol kezdjék.

A gyereknek ebben a korában a rossz válasz összes fajtája előfordulhat a szülő részéről, csak ezek másképpen jelennek meg. Például: oda nem illő válasz, ha tisztába tesszük, pedig éhes és semmi gond a pelenkával. Hiányzó válasz, ha egyáltalán nem teszünk semmit, hanem csak hagyjuk sírni, hátha abbahagyja. Rossz válaszok nemcsak csecsemőkorban, hanem a valamivel későbbi kisgyermekkorban is létezhetnek annak ellenére, hogy a gyerek szavakkal nem kérdez, nem jelez.

Ha 1-2 éves a gyermeked, akkor javaslom, hogy előzőek alapján illessz példa-helyzeteket a fenti rossz válasz fajtákhoz! Ez segít neked elkerülni az ilyen hibákat gyermekednek ebben a korában. Tinédzserek szüleinek is javaslom, hogy találjanak az összes fajtához egy példát a saját tapasztalataikból. Ne lepődj meg azon, ha mindegyik előfordult már nálatok. Rossz válasz előfordulhat, a gyakoriságban rejlik a nagy különbség!

Novák Ferenc

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.