Tiszteletlen gyerek - gyereknevelés
Olvasási idő:5 perc

A tiszteletlen gyerek viselkedése egyetlen szülőnek sem boldogság. A pedagógus is örülne, ha tiszteletet venné körül, amikor gyerekek között van. Ugyanakkor manapság nem az a jellemző, hogy a gyerekek többsége udvariasan, figyelmesen, és elismeréssel viseltetne a felnőttek iránt.

Hol van már az az idő, amikor a szülők többsége nagy gondossággal tanítgatta gyerekének a másoknak való köszönést. A köszönés persze önmagában nem jelent feltétlenül tiszteletet, és udvariasságot is csak akkor, ha őszinte. Sosem a szavak jelentése a döntő, hanem az, ahogyan kimondjuk a szavakat. Nagy mértékben a szavak kiejtésének hangulata dönti el azt is, hogy tisztelünk valakit vagy sem.

Írásban nehéz átadni, hogyan mondaható el ugyanaz a mondandó tisztelettel és tiszteletlenül. Könnyen érthető azonban, ha arra gondolsz, hogy mit jelent akárcsak az a szokványos köszönés is, hogy „Jó napot!” dühösen kiejtve és mit jelent nyugodt hangvétellel, vagy akár lelkesedéssel mondva.

Mit jelent a tisztelet szó?

 1. Csodálat érzése valaki iránt a tulajdonságai, tudása vagy hozzáértése miatt.
 2. Valaki iránt tanúsított nagyrabecsülés.
 3. Külső jel, mely által valaki iránt nagyrabecsülésünket nyilatkoztatjuk ki.
 4. Üdvözlet.

  Eredet: tisztelet < tisztel + -et (főnévképző) < tiszt + -el (igeképző) < ómagyar: tiszt < ősmagyar: tiszt (feladatkör, felelősség) < dravida: tittam (rang, rend, szabály, tisztesség < egyetértés) (wikiszótar)

A tisztelet jelei

Akit a gyerek tisztel, arra figyel. Nem csoda, hogy pedagógusok és szülők is mondanak néha ilyet, sajnos elég negatív hanghordozással: „Tisztelj már meg azzal, hogy rám nézel, ha hozzád beszélek!” Sajnos mondják ezt durvábban is, de a tiszteletlen gyerek nem változtat a viselkedésén efféle unszolás hatására.

A tisztelet elsődleges jele a figyelem.

Akit valaki tisztel, arról sem előtte, sem a háta mögött nem beszél lekicsinylően vagy trágár szavakkal. A tisztelt személy véleményét és megnyilvánulásait komolyabban vesszük. Amikor tisztelünk valakit, akkor annak több hibát elnézünk szeretetünk gyengülése nélkül is. Nem maradunk azonban ennél a témánál, hogy milyen jelekből olvasható ki a tisztelet, mert a tiszteletlenség megszüntetésének vagy elkerülésének gyakorlata fontosabb ennél.

Tiszteletlen gyerek

Az, ahogyan másokkal bánunk, javarészt nem velünk született, hanem főleg kisgyermekkorban tanult viselkedés. Nézzük ennek két gyakori okát! (Továbbiak okok a cikket követő hangjegyzetben.) A tiszteletlenség igen gyakori oka az, hogy a gyereknek rossz minták állnak csak rendelkezésére személyiségfejlődése fontos szakaszaiban. Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de az ilyen gyerek gyakran úgy válik azzá, hogy őt magát nem tisztelték. (Arról, hogy mit jelent az, hogy a szülő tiszteli a gyereket, a hangjegyzetben hallhatsz.)

Tiszteletlen gyerek 2 - Gyereknevelés Magazin
A tiszteletlenség okai

Tiszteletlen gyerek azonban nem csak így jön létre, hiszen még a másokat és a gyermekét is megbecsülő szülőnek is lehet tiszteletlen gyereke. Tiszteletlen viselkedés lehet a végeredménye az elkényeztetésnek is. Amikor a gyerek mindent megkap, de ő alig vagy egyáltalán nem tesz cserébe semmit, akkor értéktelenné válnak számára azok a személyek, akik sokat tesznek érte. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor a gyerek nem becsüli a játékait, mert könnyen kapja azokat.

A tiszteletlenség további okai az ismeretek hiánya, tanulatlanság, és a gyakorlás hiánya.

Nem tiszteletlen a gyerek

Szerencsétlen dolog lenne tiszteletlennek tekinteni egy olyan gyereket, aki csak néha nem adja meg a kellő tiszteletet másoknak. A gyerekek szertelensége, kevesebb korlátot ismerő és elismerő hozzáállása néha tiszteletlenségnek tűnhet, pedig ez a viselkedés nem szándékos és nem irányul senki ellen. Az ilyen figyelmetlenség, ami tinédzsereknél különösen gyakori, csak azt jelenti, hogy a gyerek felerősítette saját világát, amibe néha nem hatol be a külvilág „zaja”.

Mit kezdjünk egy tiszteletlen gyerekkel?

Hogyan teszünk tisztelettudóvá egy gyereket, aki már régóta tiszteletlen?
Minél többet végbevisz a következő, pontokba szedett listából a szülő, annál tisztelettudóbb lesz a gyerek. A lista elég „őszinte”, ezért ha túl sok a családban a negatív impulzus, akkor akár kíméletlennek is tűnhet, mert nem könnyű szembenéznie egy felnőttnek azzal, hogy nem csak a gyereknek kell változnia.

Tiszteletlen gyerek 3 - Gyereknevelés Magazin
Tiszteletlen gyerek

Az alábbiakat úgy válogattam össze, hogy a lehető legtöbb családban megoldja ezt a problémát, de emiatt lehet közte olyan, ami a Te gyerekednél nem okozna javulást, mert eleve jól csináltátok eddig is. Ha azonban minden pontnál úgy látnád, hogy az rátok nem vonatkozik, de a gyerek tiszteletlen, akkor elképzelhető egy őszintébb hozzáállás a felsorolás némely pontjához.

8 lehetőség a tisztelet javítására

 1. Fokozatosan kezdj el tőle kérni, és elfogadni segítséget. Te is segíted őt, ő is tehet valamit a családért vagy érted. Lehetnének állandó feladatai is. Ha magát értékesebbnek érzi majd, akkor tart téged és más felnőtteket is annak, és akkor ad több tiszteletet. Ha a gyerek nem segít, akkor ne győzködd erőteljesen, mert az is tiszteletlenség.
 2. Használj kedves szavakat, amikor kérsz valamit a gyerektől, hogy legyen előtte jó példa! „Légy szíves ….!” Ezt ne csak a szavaiddal, hanem azok hangulatával is fejezd ki. Ne engedd meg magadnak, hogy bármilyen sietség miatt túl nyersek legyenek a gyerekhez intézett szavaid, kéréseid. (Kivétel ez alól a veszélyhelyzet.)
 3. Ha a gyerek nem köszön, akkor te köszönj neki előre pontosan minden második alkalommal reggel vagy amikor újra találkoztok. Egy idő múlva ő fogja kiegészíteni köszönéssel azokat a helyzeteket, amikor te nem teszed ezt előre. Köszönésed nyugodt hangulatú legyen, ne éreztesd benne cinikusan az ő köszönése hiányát.
 4. Amikor a gyerek csúnya szavakat használ, akkor ne erősítsd ezek jelentőségét azzal, hogy lehordod érte a gyereket, hanem vagy ne adj ennek figyelmet, vagy még jobb a másik, amit ezzel tehetsz: Néha kérdezz tőle valami ilyesmit, hogy „És az mit jelent, amit mondtál?” – a csúnya szóra vagy kifejezésre utalva ezzel.
 5. Ne kritizálj másokat a gyerek előtt, de legalábbis ne használj csúnya szavakat, mert csúnya szavakkal csak tiszteletlenül lehet beszélni.
 6. Ha szükséges, akkor beszéld le a párodat is arról, hogy csúnya szavakat használ.
 7. Amikor a gyerek hozzád beszél, akkor figyelj oda rá teljes mértékben, mert számára is a figyelmed a tiszteleted legfontosabb jele. Ha más dolgod van, akkor később magad keresd a lehetőséget, hogy elmondja neked, amit korábban akart.
 8. Tedd neki reálissá, hogy nem kell ahhoz nagyra tartani valakit vagy akár tisztelni őt, hogy udvariasak legyünk vele, és köszönjünk neki előre.

A tisztelet nem erőltethető rá senkire, de az okainak megszüntetésére koncentrálva nem tart sokáig eredményt elérni. Hat éves kor alatt 2-3 hét, 6 és 10 éves kor között 4-5 hét alatt elérhető érezhető változás. A tiszteletlenség megnyilvánulásait kezelve rövid, okait kezelve hosszú távú javulás érhető el.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

Nem köszön a gyerek – rövid gyereknevelési videó

A cikk bővített változata hangjegyzet formában:

Tiszteletlen gyerek – hangjegyzet

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.