Hogyan csökkenthető a testvér féltékenysége? - Gyermeknevelés - Novák Ferenc
Olvasási idő:4 perc

Felütheti a fejét a nagyobbik testvér féltékenysége, ha egy gyereknek testvére születik, és hirtelen már kevesebb figyelem jut rá, amit ő a szeretet csökkenésének élhet meg.

A gyerekek közötti nagyobb korkülönbség esetén elég ritka, hogy gondot okozzon az új testvér érkezése. Amikor azonban a nagyobb testvér csak egy-két évvel idősebb az éppen érkezőnél, akkor az idősebbik gyerek megélheti szülei figyelmének csökkenését. Foglalkozzunk most azzal is, miként előzhető meg a testvéri féltékenység, ha pedig már kialakult, akkor hogyan csökkentsük.

Testvér féltékenysége az újszülöttre

A legegyszerűbb megelőzni azt a helyzetet, amit az idősebb gyerek úgy élhet meg, hogy ő már nem olyan fontos, ő már nem kap annyi figyelmet, mint a „jövevény”. Ha Te, mint szülő megfogadsz a következőkből valamit, akkor könnyebb dolga lesz a nagyobb gyereknek, és neked is.

Mi az, amit még szülés előtt megtehetsz, hogy az újszülött világra jövetelét követően ne jöjjön létre testvéri féltékenység a nagyobbikban? Az első az, hogy oszd meg vele a hírt, hamarabb, mint amikor már nagyon látszik. Ha anya leszel, mondd el neki, hogy hamarosan gömbölyödni fog a hasad és azután valamikor testvére születik majd. Ezt még azok az egy évesek is megértik, akik maguk még nem tudnak beszélni.

Jobb, ha nem hagyod rá a gyerekre, hogy ő vegye észre rajtad, hogy testvére lesz. Ha még csak egy éves is, valószínűleg látott már áldott állapotban lévő nőt, tehát rájönne magától is, de sokkal inkább a család részének érzi továbbra is saját magát, ha előre tájékoztatod őt. Ha arról kérdez, hogy milyen lesz majd, ha megszületik, akkor kérdezgesd, hogy mire gondol és beszélj vele olyan alaposan, hogy megnyugtató legyen számára.

Készülődés a testvér érkezésére

Ennek egyik része a szoba, a gyermekágy és még sok minden más előkészítése a lakásban. Egy két éves gyerek már sok mindent el tud igazítani, rendbe tud tenni. Bízz rá apróbb feladatokat akkor is, ha esetleg előre tudod, hogy nem lesz tökéletes, és esetleg még plusz munkád is lesz azzal, hogy rendbe hozd, amiben segített. A fontos az, hogy ő neked és a babának nyújtott segítségnek fogja fel.

A harmadikat ritkán használják szülők, de néha előfordul. Lesz aki vissza is utasít ilyen tanácsot, pedig ez is egy lehetőség: bevonhatod őt a névadásba is. Te és a férjed (vagy feleséged), kiválaszthattok például pár nevet, amelyek mindegyikét jónak tartjátok és megkérdezitek, hogy mit gondol róluk a testvér, melyek tetszenek neki. Így ő is része lesz ennek a „komoly” dolognak.

Ha nem szeretnéd, hogy ő döntse el, akkor azt is csinálhatjátok, hogy megkéritek, hogy a tíz névből amit ti összegyűjtöttek, válassza ki azokat, amelyek nem tetszenek neki. Ezután pedig ti kiválasztjátok a legmegfelelőbbet azok közül, amelyek így megmaradtak lehetőségnek.

Megszületett a testvér

A szülést követő hónapban olyan sokat alszik a baba, hogy az idősebb gyerek ilyenkor még ritkán érzi a rá eső figyelemben bekövetkezett különbséget. Számára annyi az újdonság, hogy anya szoptatja és tisztába teszi a kicsit.

Ahogyan majd egyre kevesebbet alszik a testvér, úgy kezdi el igazán érzékelni az idősebb gyerek, hogy rá már kevesebb idő jut. Az, hogy anyának egyre több ideje lesz lekötve a fiatalabb testvérrel, bizonyos mértékig helyettesíthető azzal, ha megnöveljük az időnek azt a mennyiségét, amikor Apa van a nagyobbik gyerekkel.

Ez azonban ritkán képes pótolni az anya részéről kieső időt. Ezért anya jól teszi, ha minél több otthoni tennivalójába bevonja a nagyobbikat. A gyerekek amúgy is szeretnek segíteni, amíg le nem szoktatják őket erről a szüleik vagy más felnőttek. Hogyan szoktatják le? Úgy, hogy inkább ők csinálnak meg mindent a gyerek helyett, mert úgy gondolkodnak, hogy a gyerek hiányos technikai tudása vagy gyakorlatlansága miatt így jobb minőségű lesz.

A nagyobbik testvér szívesen segít a kicsinek. - Gyereknevelés - Novák Ferenc
Kulcs tényező: A nagyobbik testvér segítsége a kicsinek.

Vond be azokba a tennivalókba, melyekben a testvérének segíthet. Ha a nagyobb testvér is még csak 2 éves, akkor nem bízhatsz rá nagy dolgokat. Azt viszont mondhatod neki, hogy az lenne most a segítség, ha simogatnád a kicsi kezét, amíg előkészülök az etetéshez. Vagy amikor kiveszed a kicsit, akkor megkéred a nagyobbikat, hogy igazítson meg valamit a kiságyban.

Akármilyen kicsi is a nagyobbik testvér, sok mindenre megkérheted, amitől ő fontosnak érezheti magát. Az ellenkezője a nagy hiba, amikor egy szülő olyasmit mond a nagyobbiknak, hogy „ne lábatlankodj itt, amikor etetek”.

Örömteli gyereknevelés könyv és tudás
Örömteli Nevelés könyv és tudás

A végső tényező nem az idő

Van némi összefüggés a gyerekkel töltött idő és a szülő által adott figyelem között, de – ahogyan az olyan sok minden másra is igaz, – az idő önmagában nem old meg semmit.

A lényeg az, hogy a nagyobb gyerek ne érezze saját fontosságának, a családban betöltött szerepének csökkenését.

Még ha szülei által vele töltött idő mennyisége csökken is, ebből nem következik majd, hogy mellőzöttnek érezi magát, ha megkapja azt a mennyiségű dicséretet, elismerést, mint amit korábban. Ez az, ami nem idő kérdése.

Figyelni kell arra, hogy ti, mint szülők, ilyenkor minél több alkalmat megragadjatok, amikor megdicsérhetitek. Lehet, hogy kevesebb a vele töltött idő, de az őszintén elismerő szavak, dicséretek mennyiségének növelésével elérheted, hogy megtarthassa saját szerepének fontosságát a családban.

Különösen fontos ez amiatt, hogy eddig minden elismerést ő kapott, most azonban, a testvér születése után változott a helyzet. Anya és apa nagy örömmel tekint minden pozitív változásra, amit a kicsinél tapasztal. Vendégek jönnek és körülrajongják a kisebb testvért. Ha ezt nem ellensúlyozza ki a szülő azzal, hogy a megfelelő helyzetekben megdicséri a nagyobbik gyereket, akkor fogja csak igazán mellőzöttnek érezni magát.

Van a dicséretnek egy nagyon hatásos módja. Az, amikor nem őt dicséred meg, hanem az ő jelenlétében egy családon kívüli embernek. Ilyenkor egyenesedik csak a mellkas.

A nagyobbik gyerek, akivel ilyen módon törődsz, ritkán lesz féltékeny a kis testvérére.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Jó testvérek – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.