Verekedős Bölcsődés
Olvasási idő:4 perc

Anyuka kérdése: „Egy olyan problémával fordulok önhöz, hogy a kisfiam 2 éves, bölcsibe jár és mostanában nagyon verekedős itthon és a bölcsiben is. Hogyan tudnám leszoktatni erről, illetve miért viselkedhet így?”

A bölcsis oka az agresszióra

Manapság sok az olyan bölcsődés és óvodás gyerek, aki nem ismeri, hogyan kerülhet kapcsolatba egy másik gyerekkel. Hogyan hívhatja játszani, hogyan kezdhet vele beszélgetésbe, hogyan ismerkedhet meg a másikkal. Korábbi generációk számára ez nem volt probléma, ma mégis gyakori. Így a gyerek ahelyett, hogy igyekezne megszerezni a másik figyelmét és kérni vagy kérdezni őt, egyszerűen csak lerohanja, felborítja, nekilöki valaminek.

Sok-sok mai felnőttnek nem volt probléma saját gyermekkorában az, hogyan hívjon egy másik gyereket játszani. Azt is megoldotta valahogyan, miként élje túl azt, amikor a másik gyerek visszautasítja vagy erőlteti őt. Ma azonban szükséges lehet tanítani a gyereket arra, hogyan oldjon meg agresszív reakció helyett mással hasonló helyzeteket.

Egy másik ok a bölcsis agressziójára, ha otthon vagy óvodában bántják őt, tehát másoktól tanulja e viselkedést. Testi okok is állhatnak agressziója hátterében, például túl kevés alvás, elégtelen táplálkozás, ételintolerancia (valamilyen ételre rosszul reagál a teste), elégtelen mennyiségű B1 és magnézium a táplálékban. A túl sok cukros étel is lehet a probléma hátterében. Pedagógiai szempontból azonban maradjuk annál, hogyan javíthatjuk a gyerek kortársaival való érintkezését.

Nem elég győzködni!

Szinte minden szülő megpróbálja elmagyarázni gyereknek, hogy nem helyes, ha bánt másokat. Van aki sokféle módon próbálja növelni a gyerek beleérző képességét (empátiáját). Ettől még a gyerek beleérző képessége kettő éves kor körül még eléggé fejletlen lehet. Nem beszélhetünk tehát állandóan a gyerek lelkére, hanem valamit gyakorolni is kellene vele, amit agresszió helyett használhatna.
Érdekes, hogy annak ellenére, hogy szinte minden ismeretet, amit a gyerek óvodában vagy iskolában tanul, gyakorlással mélyítenek el. Ide sorolhatjuk még az otthoni vagy óvodai fogmosást is. Ehhez képest jóformán sehol sem találkozunk azzal, hogy a viselkedés valamely alapvető szabályát gyakorolnák. Az Örömteli Nevelés könyv is említi, miért és hogyan gyakoroljunk be a gyerekkel egyszerű viselkedési szabályokat, érdemes elolvasni. A fejezet címe: Lyukat beszélünk a gyerek hasába.

Gyakorlás

Egy játékbabával tanítsd meg neki, hogyan kell ismerkedni vagy játszani hívni, játékot elkérni. A baba lesz a csoporttársa. A két éves gyerek még nem ismeri a szerepjátékot, de ha megtanítod neki, hogyan viselkedjen a játékbabával -, amikor hasonló helyzetekben van vele, mint más gyerekekkel a bölcsődében -, akkor ez kihat majd a viselkedésére.

Örömteli gyereknevelés könyv és tudás
Örömteli Nevelés könyv és tudás

Gyakorold a verekedős gyerekkel az alábbiakat 1-2 hétig napi 6-8 perc hosszan! Mindaddig csak egyet ismételjetek újra, amíg nem megy magabiztosan! Ezek működnek, de kitalálhattok más megoldásokat is, főleg ha a gyereknek valami másra nincs megoldása. Olyan időpontban gyakoroljátok, amikor a gyerek nem álmos, nem éhes és nem fáradt!

  • Megérintheti a másik vállát!
  • Ha tud már beszélni, akkor az is jó, ha odaáll a másik gyerek elé és megkérdezheti, hogy „Játszunk?” vagy: „Gyere játszunk!”
  • Nyújtsa ki a kezét a baba felé, hogy elkérjen egy játékot, ami a babánál van. Ezt játsszátok le úgy, hogy a baba odaadja és pár nap múlva játsszátok le úgyis, hogy a baba nem adja oda, amire pedig az a helyes megoldás, hogy a gyermeked keres egy játékot, amivel most senki sem játszik.
  • Arra az esetre, ha nem ismerné a másik gyereket, mondhatja neki, hogy „Én Gergő vagyok. Te ki vagy?” Ezt csak akkor gyakoroljátok, ha gyakran előfordul vele, hogy számára ismeretlen gyerekekkel találkozik.

Verekedős “példamutatás”

Ne lásson otthon maga körül agressziót, különösen pedig ne legyen otthon sem agresszió áldozata. Ha otthon gyilkolós robotos videót néz tévén, telefonon vagy tableten vagy ha elfenekelik őt vagy másképpen bántják, akkor ebből azt tanulja, hogy az agresszív győz. Ha ilyesmit tapasztal naponta, akkor az előbb leírt módszer sem hozhatja helyre a dolgot. Ha a családban van ilyen túl erőteljes szülő, akkor ő mindenképpen olvassa el az Örömteli Nevelés könyvet, hogy képes legyen nézőpontot és hozzáállást váltani!

A rossz példa egy másik változata, amikor a gyereknek másfél és kétéves kora között megengedik, hogy bántsa a szülőket. Ezt vagy azért teszik, mert amúgy sem fáj különösen a felnőttnek vagy azért mert úgy érzik, hogy kárt szenvedne a gyerek irányába mutatott szeretet, ha nem engednék ezt meg. Ahhoz, hogy a gyerek ne legyen agresszív a bölcsődében, előbb otthon kell megszüntetni az agresszióját. Amikor bánt téged, távol tarthatod magadtól a gyereket az érzelmeid csökkenése nélkül. Végső soron tehát nem fogadod el az agresszióját, de úgy, hogy közben te sem válsz valamiképpen agresszívvé. Ehhez csak kitartod a kezed, amikor bántani kezd és higgadtan, barátságos hangvétellel olyasmit mondasz neki, hogy „Ezt nem!”, „Sajnos ezt nem lehet!” A gyerek majd próbálkozik egy darabig, de képesnek kell lenned akár tizenkétszer is az érzelmeid csökkenése nélkül mondani neki hasonlókat: „Ezt nem lehet!”, „Sajnos nem!” vagy „Mutasd meg, hogyan jössz hozzám kedvesen!” – ahogyan az “Üt / rúg / harap” című videóban erről már szó volt.

Helyes és helytelen

Ha az előző két pont rendben van és az első, tehát a gyakorlás mégsem hozna eredményt a verekedős bölcsis problémájára, akkor az elsőt kell újra csinálni, de úgy, hogy mindent eljátszotok előbb helytelenül, azután jól. Felváltva, sokszor. Ez jól rávilágít a gyerek számára a különbségre és segíti őt abban, hogy tudatosan a helyes megoldást válassza. Ezt is gyakorolni kell 1-2 hétig napi 6-8 percen át. Az időtartam nem kőbe vésett. A gyakorlást aznap már ne folytassátok, ha a gyerek elunja magát vagy jókedvre derül! Térjetek rá vissza a következő napon!

Novák Ferenc

Gyermeknevelés Akadémia

Együttműködő gyerek webinárium

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Tombol a bölcsődés – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.