Ledobja az ételt
Olvasási idő:3 perc

Ha a gyerek ledobja az ételt, általában nem azért teszi, hogy bosszantson, és eleinte nem is látsz a gyerek szemében huncut mosolyt, miközben ledob valamit. Sok mindent megtanult a gyerek saját teste irányításával kapcsolatban, mire eljut az etetőszékig. Érezte, hogy ő csinál valamit, amikor mozgatja a lábát. Megcsodálta a kezét, megtanult vele fogni. Előtte ez még nem ment, csak véletlenül odébb sodort valamit a kiságyban, ami azután „nem jött vissza.”

Nagyjából felfedezte tehát, hogy a testét miként irányíthatja és azt is, hogy vannak dolgok azon kívül is. Eldobott valamit és az sem „jött vissza” magától, hanem eleinte anya vagy apa hozta vissza neki.

Most ott ül az etetőszékben, előtte kanál, tányér és benne étel. Számára az étel nem bír különösebb értékkel. Ne gondold, hogy ő is úgy felruházza az ételt valamiféle különleges értékkel, ahogyan azt felnőttek teszik. Ezt a nézőpontot folyamatosan tanulja meg egyrészt abból, hogy a szülei mondják neki, másrészt pedig tapasztalja, hogy bizonyos ételeket már nem lehet megenni, ha a padlóra kerültek.

Miért dobja le az ételt?

Eleinte tehát ugyanúgy csak kíváncsiságból sodor le ételt az asztalról, mint ahogyan cumisüveget dob ki a babakocsiból. Jól teszed, ha nem adod neki vissza azonnal. Ételnél ez úgy néz ki, hogy mondjuk ledob egy almát. Mi megmoshatjuk és visszaadhatjuk neki, de nem azonnal. Ha tapasztalja egy darabig a hiányát és csak azután kapja vissza, akkor hamarabb leszokik erről.

Van olyan étel, ami nem felszedhető. Itt az lesz a tapasztalata, hogy nem kapja vissza, ha ledobja, de ehhez meg kell tennie párszor, hogy megértse ezt az összefüggést. Persze eljön egy idő, amikor már egész jól ért a gyerek, és elmondhatjuk neki, hogy nem helyes ledobni az ételt, de ez eltart egy darabig, és addig is a saját tapasztalata marad a legerősebb. Mivel rövidíthetjük meg azt az időszakot, amíg ledob, kiborít ételt?

Mit tehetünk, ha ledobja az ételt?

  • Néha csak azért dobál le dolgokat, mert így megkapja a figyelmedet. Ezért amikor csak meg tudod oldani, akkor adj elé ételt, amikor már te is ott ülsz vele az asztalnál és már nem kell felugrálnod evőeszközért vagy más dolgokért.
  • Ne adj túl nagy figyelmet annak, hogy ledobta az ételt. Kifejezheted sajnálkozásodat nagyra nyitott szemekkel, hogy sajnos leesett, de ha idegessé válsz ilyenkor, akkor a gyerek megtapasztalja, hogy így lehet rád hatni erőteljesen. Ezt néha meg is teszi majd, amikor úgy látja, hogy nem akarsz a kedvében járni.
  • Ha véletlenül lesodor meg nem mosható ételt (pl. főzelék), akkor morgolódás nélkül takarítsd fel, és ne hibáztasd a gyereket, ne feltételezd, hogy direkt volt, mert néha ez a feltételezés tanítja meg arra, hogy szándékosan is kiboríthatná az ételt a padlóra.
  • Egy kis “fizikai munka”: Ha a gyerek már akkora, hogy fel tudja venni azt, amit ledobott, akkor helyesebb, ha te nem veszed fel, hanem inkább kiveszed az etetőszékből, hagyod, hogy felvegye és segítesz neki visszakerülni az etetőszékbe. Ez két hétnél hamarabb leszoktatja arról, hogy evőeszközöket vagy megmosható ételeket dobáljon le, mert ez számára is macerás.
  • Ha a gyerek nem akar megenni valamit, és eloltja magától a tányérját az asztal közepe felé, vagy csak félretolja, de nem dobja le a padlóra, akkor ne told vissza elé, mert pontosan erre alakítja ki azt a védekezést, hogy akkor inkább ledobja, mert azzal vége is a meg nem mosható élteleknek.
  • Ne szolgáld ki azonnal valami másik étellel, ha szándékosan dobott le ételt. Öt perc alatt még senki sem halt éhen. Megtapasztaltathatod vele, hogy jár egy kis hátránnyal, ha nem becsüli az ételt.

Vannak még megoldások

Ez az apró lista nem szolgálhat minden helyzetre megoldásokkal. Ha valamire nem találtál benne választ, akkor elemezd magad, hogy nálatok mi történik evés közben. Olyasmit keress, ami mindig ugyanolyan rosszul zajlik étkezés közben. Azt keresd, hogy milyen akciód vagy reakciód előzi meg közvetlenül szinte mindig az ilyen helyzeteket. Azon változtass, mert miért változna a végeredmény, ha a történés mindig ugyanúgy zajlik?

Novák Ferenc
társ a gyereknevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Ledobja az ételt – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.