Nem eszik a gyerek - Gyereknevelés - https://www.gyerekneveles.hu
Olvasási idő:9 perc

Azt kérdezte egy anyuka, hogy „Mi lehet annak az oka, ha nem eszik a gyerek, és az orvos nem talált testi problémát?”
Minden szülőnek lehetnek olyan kellemetlen emlékei a saját gyerekkorából, ami az evéshez köthető. Ezért egy tapintatos szülő nehéz helyzetben lehet, mert ismeri mit jelent a gyereknek az evés erőltetése vagy az éhség.

Sajnos vannak anyák és apák, akik annyira kétségbe esnek amiatt, hogy nem eszik a gyerek, hogy erőltetni kezdik. Ettől még nem lesznek rossz szülők, csak nincsenek megoldásaik. Persze nem csak kommunikációs technikán múlik a dolog. Sok esetben pedig helytelen az a helyzetmegítélés, hogy nem eszik a gyerek.

Remélem megbocsátja nekem a kedves levélíró anyuka, hogy kicsit több mindenre kitérek az alábbi válaszokkal. Ezt azért teszem, mert a téma sok szülőt érint, de mindenkit egy kicsit másképpen. Nem tudom hány évesről van szó, ezért az alábbiakat nézze olyan „szitán” keresztül, ami megfelel az ön gyermeke korának.

Miért nem eszik a gyerek?

Nem maradunk majd meg csupán ennél a kérdésnél, de valóban innen kell indulni, ha válaszokat és használható megoldásokat keresünk. Egy ellenőrző listával kezdjük. Ha a szülő végig halad ezen, akkor könnyebben felfedezheti, hogy náluk mi a baj. A lista után kitérünk a megoldásokra.

A listán akadnak olyan dolgok is, amelyek bővebb boncolgatásához inkább egy dietetikus vagy természetgyógyász kellene. Azoknál a tételeknél leírom majd, hogy minek javasolt utánanézni egy olyan szakemberrel, aki a testtel foglalkozik. Azokra viszont, amelyek a dolog lelki oldalát illetik, azokra oktatási, nevelési megoldásokat találunk.

Egyik tétel fölött se haladj keresztül felszínesen akkor se, ha elsőre kapásból azt mondanád, hogy nem az az ok! Meglehet, hogy elsőre átlapoznád, de ha elolvasod a magyarázatot, akkor rájössz valamire, hogy talán mégiscsak innen származik a probléma.

Az ellenőrző lista

Az ellenőrző lista kifejezés talán furcsa, bár sokan ismerik. Ilyet használnak például a pilóták felszállás előtt. Ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a géppel, valahogy így: „Üzemanyag? Rendben. – Szárnyak? Rendben. – Elektromos energia? Elégtelen!”
Azzal, ami nem volt tökéletes azzal pedig a technikusok foglalkoznak. Ebben a példában az elektromos ellátással.

„Nem eszik a gyerek – ellenőrző lista”:

 • Meg nem értés
 • Érdemtelenség
 • Erőltetés, hibáztatás
 • Elégtelen alvás
 • Kevés mozgás
 • Rossz időpont
 • Nem hozzá illő tápanyag
 • Testi hiba, betegség

A listán legjobb alulról felfelé haladni! Ezért a megoldásokat is ebben a sorrendben tekintjük át. Mit jelent az, hogy haladni a listán? Azt, hogy végiggondolod, hogy ez lehet-e ok a saját gyerekednél, s ha igen, akkor kezelitek. Ne foglalkozz egyszerre sok dologgal. Ha elsőre végiggondolva három helyre is x-et tettél, akkor kezd a legalsóval, csak azután menj felfelé a következőre, ha az már rendbejött.

Testi hiba, betegség

Születési rendellenesség vagy egy éppen fennálló betegség jelentősen megváltoztathatja a gyerek étkezését. Az előbbi hosszan tartóan, míg az utóbbi jellemzően csak rövid ideig, de tovább, mint amikor elmúlnak a tünetek. Ha erre gyanakszol, akkor fordulj orvoshoz vagy természetgyógyászhoz a gyerekkel.

Nem hozzá illő tápanyag

Az ebben a kategóriában lehetséges okok egy részét magad is felfedezheted, de segíthet egy dietetikus is. Most csak felhívom a figyelmet néhányra. Az első az, hogy a gyerekek nem fogyasztják egyformán szívesen a fehérjét, szénhidrátot, zöldségeket, gyümölcsöket. Léteznek olyan étkezési elméletek, melyek más és más kategóriába sorolnak test típusokat. Ez nem felel meg a magyar konyha hagyományainak, de ki lehet próbálni, hogy a gyerek tejesen mást egyen, mint ami hagyományos. Ehhez érdemes kicsit utána olvasni több ezer éves táplálkozási rendszereknek.

Nem eszik a gyerek - megoldások a Gyereknevelés portálon
Nem eszik a gyerek – megoldások

Ritkán, de előfordul az is, hogy a gyerek nem szereti azokat az ízeket, amelyek az otthoni ételeket jellemzik. Ez néha csak a fűszereken múlik. Ha ismerősőknél és az óvodában vagy az iskolában sem eszik, akkor persze nem ez az ok. Ha csak otthon nem eszik, akkor azonban érdemes megpróbálni teljesen másként fűszerezni vagy más alapanyagokból főzni.

A nem hozzá illő tápanyag kategóriába sorolhatjuk azt is, ha a gyerek nagyon rászokott valamilyen haszontalan ételre, mint például cukros sütemények, cukorkák, kólák és energia italok. Az utóbbit szerencsére nem veszik a szülők a kisebb gyerekeknek, de sajnos a kölykök néha költenek rá a zsebpénzükből.

Rossz időpont

Néhány gyerek nem tud olyan korán enni, mint amikor óvodába vagy iskolába indulás előtt a szülei enni hívják. A gyerekektől nehéz elvárni akkora tudatosságot, hogy bár nem éhesek, mégis egyenek. Van, akinek olyan korán még nem indul be annyira az anyagcseréje, hogy enni tudjon. Pedagógusok tapasztalják, milyen különös viselkedésre képes egy gyerek, ha éhes. Fáradt vagy ingerlékeny, de akár agresszív is lehet emiatt.

Mi tehát a megoldás arra, hogy ne is erőltessük a gyereket a reggeli evéssel és éhes se legyen az iskolában? Az, hogy negyedórával előbb indulunk, és a gyereknél van étel, amit közvetlenül az óra előtt meg tud enni. Az a kis séta vagy utazás, amíg odaér az oviba vagy a suliba, beindíthatja annyira a szervezetét, hogy ehessen.

Kevés mozgás

A gyereknek van egy rá jellemző mozgásigénye, ami általában nagyobb, mint a felnőtteké. Érdemes kipróbálni, hogy megemeljük a sporttal vagy másféle mozgással, például tánccal, túrázással, kerti munkával töltött idejét. Ez gyorsítja az anyagcserét, és növelheti az étvágyát.

Nem éhes a gyerek - Gyereknevelés - https://www.gyerekneveles.hu
Nem eszik a gyerek – Gyereknevelés

Elégtelen alvás

Ha a gyerek későn fekszik le aludni vagy úgy tesz mintha aludna, de a paplan alatt tovább nyomkodja a mobiltelefonját, akkor egy-két órával eltolódhat a nappala és éjszakája. Ez is okozhatja azt, hogy nem eszik reggelit, és akár az ebéd és a vacsora időpontját is úgy befolyásolja, hogy képtelen lesz együtt enni a családdal.

A gyerek korához illeszkedő alvás mennyisége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ha a gyerek nem alszik eleget, az károsan befolyásolhatja az anyagcseréjét. Ebben az esetben gondoskodj arról, hogy időben aludjon. Az alvás minőségét, és az elalvás sebességét pedig azzal gyorsíthatod, hogy este hat után már nem néz tévét, de számítógépet és mobiltelefon képernyőjét sem. Ami az elalvás sebességét illeti, abban a mesemondás egy csodás eszköz.

Erőltetés

Ha nem eszik a gyerek, akkor valószínűleg túl van már jó néhány olyan alkalmon, amikor valahogyan így erőltették: „Meg kell enned”, „Márpedig muszáj enned!”, „Egyél a kedvemért!”, „Ha nem eszel, akkor ….! (büntetés)”
Az efféle erőltetés az első nem testi jellegű ok a „Nem eszik a gyerek” ellenőrző listán. Ha ez az ok, azt is rendbe tudod hozni.

Nem minden erőltetés hagy mély nyomot a gyerekben, de néhány különösen zavarhatja annyira, hogy emiatt ne egyen. Az történt, hogy félelem alakult ki benne az evéssel kapcsolatban. A dolgot akkor tudod rendbe hozni, ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy amikor erőltetted, akkor ésszerű okod volt erre. Tedd a következőket:

Lépések erőltetés megszüntetésére

 1. Nyugodt körülmények között kérdezd meg a gyerektől: „Mikor esett neked rosszul az, hogy erőltettem azt, hogy egyél?
 2. Várd meg türelmesen a gyerek válaszát!
  Ha nem emlékszik ilyesmire, akkor mond neki, hogy nyugodtan elmondhatja, ha eszébe jutott egy ilyen alkalom, amikor erőltetted őt, mert rájöttél, hogy nem helyes erőltetni az evést.
 3. Amikor elmondja, hogy volt egy ilyen alkalom, akkor köszönd meg a válaszát. (Ha azt mondja, hogy sok ilyen volt, akkor kérd meg, hogy emlékezzen vissza egyre, ami igazán rosszul esett neki!)
 4. Kérd meg hogy mondja el, amire emlékszik azzal kapcsolatban, tehát mesélje el, hogyan történt!
 5. Bármit is mond, ne kezdd el győzködni, hogy pedig te azt jól tetted!
 6. Amikor elmesélte azt, ami történt, válaszold azt, hogy sajnálod, hogy ezt csináltad!
 7. Kérdezd meg, hogy van-e még olyan alkalom, amikor szintén erőltetted, s ami rosszul esett neki.
 8. Menj a 3-as lépésre!
 9. Nyugtasd meg, hogy soha többé nem fogod erőltetni, hogy egyen.

Természetesen nem kell minden ilyen alkalmon végig mennetek. Elég, ha azokat végig veszitek, amelyek elevenen élnek az emlékeiben.

Mikor ér véget az Evés Erőltetése Lépéssorozat? Akkor ha a gyereken látszik, hogy megenyhül, felszabadultnak látszik vagy szavakkal kifejezi, hogy most jobban érzi magát ezzel a dologgal kapcsolatban. Ha készen vagy a 9. lépéssel, akkor azután már csak egy dolgod van. Nem erőlteted, hanem úgy kezeled, ahogyan ennek az útmutatónak az utolsó előtti fejezetében olvasható (Így nem erőltetjük az evést).

Érdemtelenség

Nem túl gyakori dolog, de a gyerekek sanyargathatják magukat, ha (1) valami olyat csináltak, ami nagyon helytelen, vagy akkor, ha (2) általában túl sokat kapnak szüleiktől, de ők keveset nyújtanak cserében.

Az első esetre az a megoldás, hogy megkérdezed a gyerektől, hogy történt-e valami, amiről tudnod kellene, de amit eltitkol előtted. Mielőtt megkérdezed, biztosítsd arról, hogy nem kap büntetést, ha őszinte lesz hozzád.

Nem eszik a gyerek - Gyereknevelés - https://www.gyerekneveles.hu
Nem eszik a gyerek – Gyereknevelés

A második eset kezelése több időt vesz igénybe. Kezdd el elfogadni a gyerek segítségét, és kínálj is fel számára lehetőségeket, hogy segíthessen neked. Fogadj el segítséget akkor is, ha a gyerek kicsi, s ezért a segítsége valójában több munkát okoz neked, mert például úgy rak rendet, hogy nagyobb lesz a rendetlenség. Mindig köszönd meg a segítségét! Ez egy 3 éves gyereknél 2-3 hét alatt, míg egy 12 évesnél akár 3 hónap alatt hoz változást.

Meg nem értés

A gyerekek, akárcsak felnőttek, elég felelőtlenül tudnak bánni a testükkel. Túl keveset, vagy rosszakat esznek, nem isznak elég vizet, és még sok más módja van ennek. Sokan közülük hamarabb etetik meg a macskát, minthogy ők maguk ennének. 7 éves kor alatt olyan keveset tudnak az emberi test működéséről, hogy nem is várható el ezzel kapcsolatban nagyobb tudatosság tőlük.

Ha a gyerek nem érti, hogy miért fontos a testnek az evés, akkor ismeretekre van szüksége. Mondd el neki, hogy a test szabad szemmel láthatatlan, kisebb egységekből, sejtekből áll, s hogy ahhoz, hogy a testünk jól működjön, ezeknek a kicsiny sejteknek ennivalóra és vízre van szükségük. Ha nem eszünk, akkor ezek a sejtek éheznek, ami nem jó nekik.

Elővehetsz egyszerű rajzokat a testről, a sejtekről annak érdekében, hogy a gyereknek minél szemléletesebben adhass információkat, persze a korának megfelelő szinten. A gyerekek jónak születnek. Mivel jóságunk egyik jellemzője a mások számára nyújtott segítségünk, ezért az emberek többsége szívesebben segít másoknak, mint akár saját magának. Ha megérteted a gyerekkel, hogyan segít az evéssel a sejteknek, akkor arra ébredhetsz, hogy elszállt az a problémád, hogy „nem eszik a gyerek”.

Így nem erőltetjük az evést

Ezt a három bekezdést ne értelmezd önmagában, hanem csak mindazokkal az ismeretekkel együtt, melyekről az előbb olvastál. Ha a gyerek testsúlya, energia szintje nem olyan alacsony, hogy közelítené az orvosi esetet, akkor miért aggódunk mi szülők? A gyerekek képesek nagy különbségeket mutatni. Vastagodnak, megnyúlnak, hol vékonyak, hol meg teltebbek akár pár hónap különbséggel.

Amellett, hogy nem erőltetjük az evést, ne támogassuk őt káros élelmiszerek fogyasztásában sem! Ha később van csak igénye enni, mint ahogyan mi terveztük, akkor biztosítani kell számra, hogy később ehessen. Vedd észre a gyerek apró szokásait! Lehetséges ugyanis, hogy egész nap nassol, és ez akadályozza őt a főétkezésekben.

Nincs kedve enni? Hát ne egyen. A megfelelő folyadék mennyiség amúgy is sokkal fontosabb. Korán reggel nem eszik? Akkor az ő teste még nincs ekkor eléggé működésben. Ne erőltesd! Nem eszik meg valamit, amiről te tudod, hogy tápláló vagy egészséges? Akkor felesleges neki azzal érvelni, hogy az egészséges, hacsak nem ismeri a test felépítését és működésének folyamatait. Ilyen ismereteket viszont csak sokkal később tanulnak biológiából, és eléggé elbonyolítva ahhoz, hogy azokkal felelősségtejes hozzáállást alakítsanak ki a gyereknél a táplálkozással kapcsolatban.

„Nem eszik a gyerek” dráma

Sokkal nagyobb károkat okoz a gyereknek, lelki és szellemi síkon, ha erőltetik nála az evést, mint az, hogy egyszer túl vékonynak, máskor vaskosabbnak látszik a szokásosnál. Rengeteg családi feszültségforrást kiküszöbölhetsz, ha nem csinálsz ügyet abból, hogy eszik-e levest vagy csak másodikat, vagy abból, hogy egyáltalán nem éhes még.

A közös étkezések persze sok szempontból előnyösek. Ilyenkor van idő beszélgetni egymással. Ugyancsak hozzájárul az ilyesmi a rend tiszteletéhez és a rendszeresség elsajátításához. A rendszeresség azonban sok más dologgal is fejleszthető, tehát ha az étkezéssel nem megy, akkor ne csináljunk ebből drámát!

Amiről itt olvastál az minden az étkezéssel kapcsolatban? Természetesen nem. Ezt csak tömör válasznak szántam válaszul egy szülő levelére. Így sem sikerült rövidre. Egy varázslatos technikát egyáltalán nem ismertettem, ami az evéshez közeli szavaknak a gyerekkel való pontosításán, tisztázásán alapul. Remélem, hogy a leírt megoldások valamelyike megoldás a számodra. Sok sikert kívánok a „Nem eszik a gyerek ellenőrző lista” használatához, és örömmel veszem, ha írsz a sikeredről.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

Nem eszik a gyerek – rövid videó

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.