Hozzájárulás pedagógusok motivációja helyreállításához

A pedagógusok motivációja tartja életben az oktatást és a nevelést, de még a kultúra folytonosságának is az alapja. Kiégett pedagógusokkal nehéz lenne túlélnie egy társadalomnak. Ezért írtam számodra a Tanár karaktere című kommentárt. Olvasd el vagy töltsd le itt!

A-tanar-karaktere-gyerekneveles

Letöltés

Pedagógusok motivációja úgy csökken, ahogy a társadalom egyre nagyobb és nagyobb terhet rak rájuk, és “valahogyan” ezzel párhuzamosan mégis csökken a megbecsültségük. Ez két fordított irányú folyamat, mégis e kettő egyszerre képes kikezdeni azt a lelkesedést, amivel szinte minden pedagógus rendelkezett, amikor a pályára lépett.

Diákok és pedagógusok motivációja

Szoros összefüggés van diákok és pedagógusok motivációja között. Egyértelmű, hogy nehezebb a tanárnak lelket öntenie a diákba, ha rajta már mutatkoznak a kiégés jelei. Manapság pedig sok gyerekre ráfér, hogy valaki erősítse a céljait és motiválja őt.

Mondhatnánk azt is, hogy amikor az utolsó pedagógus is kiégett, akkor a szülők teljesen egyedül maradnak a gyerekkel. Akkor már csak otthon inspirálhatják valamilyen célok felé. Ezzel nem az otthon jelentőségét szeretném megkérdőjelezni, hanem a másik dolog hiányát jelzem.

Jól tenné egy társadalom, ha megbecsülné pedagógusait!

A pedagógusok már régóta várják, hogy egyszer valaki, aki elég “magasan van”, lesz olyan bölcs, hogy rájöjjön, milyen értéket képviselnek ők. Talán ez a pillanat sosem jön el, de akik még tanítanak iskolában vagy óvónők egy óvodában, megérdemelnek egy hozzájárulást a motivációjuk emeléséhez.

Ezért készült a Tanár karaktere

Honnan vettem én a bátorságot ahhoz, hogy azokat írjam, amiket a letölthető kiadványban olvashatsz? Van-e értéke annak, ami abban áll? Ennek az a próbája, hogy nő-e majd pedagógusok motivációja attól, hogy elolvassák. Ha elolvastad, akkor örömmel veszek tőled egy visszajelzést.

Nem várok semmi különöset. Nem azért írtam. Számított valamit, változtatott-e akárcsak egy hajszálnyit vagy sem?

Ma már olyan pedagógusok jönnek ki az egyetemről, akik már nem élhették meg azt, amikor a tanár szava még széles körben számított. Nem várták tőle előre, hogy bizonyítson. Nem vonták kétségbe elhivatottságát még kezdő korában sem. Ma már ott tartunk, hogy ha valaki harminc éve bizonyított, annak “porfólióval” kell bizonyítania újra, hogy Ő még mindig az, aki.

Barátsággal:

Novák Ferenc tanár

Töltsd le, olvasd el!

Hasznosnak találtad ezt?

Megosztom a Facebook-on

#motiváció #gyereknevelés #pedagógus #novákferenc #tanár #kiégés #óvónő