Agresszív gyerekek nevelés 4. - Saját tetteink hatása - Novák Ferenc
Olvasási idő:2 perc

Az Agresszív gyerek nevelése videó sorozat 4. része

Saját tetteink hatása

A Gyereknevelés Youtube csatornán található rövid demonstráció célja az, hogy bemutassa, hogyan kapjuk vissza azt, amit másokkal teszünk?

Ha abban szeretnénk segíteni egy gyereknek, hogy abbahagyja jellemzően agresszív viselkedését, akkor egyebek mellett érdemes vele megismertetni azt is, hogyan hatnak rá vissza azok a tettek, amiket mások ellen elkövet. Van egy jelenség, amit az emberiség már több ezer év óta ismer azzal kapcsolatban, hogy amit másokkal teszünk, azt visszakapjuk.

Mit értünk azon, hogy jellemzően agresszív viselkedés? A gyerekek nem születnek agresszívnek. Amikor már túlnyomórészt erővel, vagy lelki terrorral szeretné érvényesíteni érdekeit, akkor úgy tekinthetjük, hogy az agresszivitás már jellemző viselkedése.

Ismerős elv

Ennek felismerését nehezíti az, hogy sokszor nem attól kapjuk vissza, aki ellen tettünk valamit. Ez nem rejtélyes dolog, és a gyerekek is megértik, ha türelemmel és szemléletesen mutatjuk be nekik. A következő rövid demonstrációt megmutathatod egy gyereknek, és ha átbeszéled vele, akkor érteni fogja, hogy miként okoz hosszú távon kárt saját magának is, ha agresszív másokkal. Ez a kísérlet tehát bemutatja, hogyan hatnak ránk vissza saját ártó tetteink.

Ezt a demonstrációt te is megcsinálhatod a gyerekkel akár dominóval, akár régi hangkazettákkal, mint ahogyan a következőkben látod. Ennek a kísérletnek a bemutatására egy tanítványomat kértem meg, aki apukája kazettáit használta. Van két kiemelt fontosságú kazetta, melyek természetesen egy-egy gyereket képviselnek.

A hátsó, a piros nyíllal jelzett tesz valamit az előtte álló ellen. Ő továbbadja az előtte állónak, majd eltelik valamennyi idő. Ekkor aki először meglökte az előtte állót, az ellen is tesz valamit egy számára eddig akár láthatatlan gyerek, akit sárga nyíl jelöl. Közben pedig látszik a tettek láncolata.

A demonstráció bemutatja, hogy nem feltétlenül azoktól kapjuk vissza negatív tetteinket, akikkel szemben tettünk valamit, és láthatóvá válik az is, hogy nem azonnal kapjuk vissza, hanem késleltetve.

Ez a késés a bemutatóban lassított felvételen is csak pár másodperc, a valóságban azonban évek is eltelnek, s akkor már nem is emlékszik az ember arra, hogy tett valami hasonlót korábban másvalaki ellen.

Egy gyermek is könnyen megismételheti

A legjobb persze az, ha ezt a kísérletet akár dominókkal, akár más tárgyakkal maga a gyerek is kipróbálja, mert úgy inkább emlékezik majd rá. Egyébként, nem csak gyerekek nem értik, hogy miért olyanok velük mások, akikkel szemben ők semmit sem tettek.

Nem várható el, hogy egyedül ennek a jelenségnek a megismerésével a gyerek abbahagyja jellemzően agresszív viselkedését. Ettől még fontos eszköz annak a pedagógusnak, vagy szülőnek, aki békésebb útra szeretné őt terelgetni. A gyerekek 6-8 éves kortól könnyen megértik ezt a szabályt, különösen akkor, ha demonstráljuk számukra, hogy mit okoz, ha nem vesszük figyelembe.

Szeretnél további rövid nevelési videókat?

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.