Pelenka és bili
Olvasási idő:7 perc

Azok, akiknek nagyobbak a gyerekeik, talán már régen elfelejtették a pelenka és a bili körüli problémákat. Óvodáskor körül azonban elég sok múlik ezen a témán, akár a családi komfort miatt is. Másrészt vannak gyermekközösségek, ahol nem szívesen foglalkoznak a gyerekkel, ha még pelenka van rajta. A gyerekek amúgy ebben a vonatkozásban sem egyformák. Vannak, akinek semmi gondjuk ezzel az egésszel. Maradjunk abban, hogy a következőkben nem róluk lesz szó.

Az biztos, hogy pelenka és bili körüli hercehurca alaposan megviselheti a gyereket. Érdemes hát gyakorlatiasan beszélni a dologról, mert ha a szülőnek sikerül tapintatosan, dráma, és erőltetett figyelem nélkül kezelni a témát, akkor a gyerek jól jár. Ellenkező esetben túl sok, a gyerek által kezelhetetlen kudarc forrása lehet számára. Erre egy fontos példa, amikor gyermekközösségekben azzal cikizik egymást, hogy „Te még pelenkát hordasz?!”

Ami a szülőt érdekli

Sok szülőt az érdekel, hogyan lehet a gyereket a leggyorsabban és a legkevesebb hisztivel bilire szoktatni pelenka helyett. Mielőtt azonban ezt részletezzük, tudni kell egy fontos dolgot, ami minket, felnőtteket illet. Ezt a témát sose beszéld meg a gyerek előtt egy másik felnőttel. Érdemes ugyanis elkerülni azt, hogy a gyerek úgy érezze, hogy ez valami központi téma, és neki meg kell felelnie valaminek. Ez túl erős kényszer lenne számára.

Ennek ugye ellentmond, hogy ez mégis napi téma játszótereken vagy az óvodában a szülők között. Ha a te gyermekednek van nehézsége a bilizéssel, és úgy érzed, hogy felelős vagy ezért valamilyen mértékben, akkor se vádold magad, mert a gyereknevelésben a legtöbb dolog helyrehozható. Mindenesetre nem árt, ha azzal kezded, hogy a gyerek előtt már nem beszélsz arról, hogy milyen jó lenne, ha már bilire szokott volna.

A szülő ismeretei

Amiről a szülő tud, az növeli a lehetőségeit, hogy a gyereknevelés tennivalóit a gyerek számára is a lehető legsimábban oldja meg. Ezért nem a technikai megoldássokkal kezdjük, hanem azzal, hogy miért okozhat a bilire szoktatás nehézséget néhány gyereknek.

A legfontosabb ismeret ebben a tekintetben az, hogy a gyerek a születését követően fokozatosan szerez ismereteket arról, hogy van teste, azt hogyan tudja mozgatni, valamint vannak körülötte tárgyak, más emberek és más élőlények. A csecsemő érzi, hogy nedves a pelenka, de nem feltétlenül ért olyan összefüggéseket, amelyek egy felnőttnek nyilvánvalóak, például azt, hogy amit „felül elfogyasztunk”, annak egy része „alul távozik”.
Nagy hiba, ha úgy tekintünk egy gyermekre, hogy közel azokat kellene tudnia, amiket mi tudunk.

Ezzel kapcsolatban az a feladat, hogy amikor a gyerek már érti az ide vonatkozó szavakat, akkor említsük meg az ő szintjén, hogy ami felül bemegy, az később kijön alul. Így könnyebben elérhető, hogy később, amikor bilire ültetjük, akkor ne lepődjön meg azon, hogy valami van a biliben – és most a „szilárdabbról” van szó.

A gyerek ismeretei

Néhány „szakember” szerint a gyerek megijedhet attól, hogy „az a dolog” belőle jön ki. Aki így gondolkodik a gyerekről, az azt gondolja, hogy a gyerek csak egy test. Több érzelmi intelligenciával rendelkező felnőttek tudják, gondolják vagy sejtik, hogy az ember (legalább) lélek és test. Ezért durva egyszerűsítés, hogy az a dolog a gyerekből jön ki. Pontosabb ez: a kaki a gyerek testéből jön ki.

Sikeresebbek azok a szülők, akik így fogalmaznak: „Az kicsim a te testedből jön ki.” Ha azt gondolnád, hogy ez csak elméleti téma, akkor próbáld ki a gyakorlatban, hogy mennyivel jobb azoknak a gyerekeknek, akiket nem azonosítanak a testükkel. Miért? Azért, mert ha úgy beszélsz a testéről, hogy az az övé, akkor egy másik nézőpontból kezeli azt, mégpedig olyanból, hogy azt ő irányítja.

Pontosabb lenne, ha a fentebb említett “szakember” úgy fogalmazna, hogy a gyerek meglepődhet amiatt, hogy nem érti azt, miként vagy honnan kerül az a dolog a bilibe.
A gyerek ilyen meglepődését vagy – felőlem – ijedelmét könnyű megelőzni. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy még pelenkás korszakában a pelenka összecsomagolása nélkül megmutatod neki, hogy pisi és/vagy kaki van a pelenkában. Így később egyáltalán nem lepődik majd meg, ha felkel a biliről és látja, hogy mi van benne. Egyszerű: ugyanaz, ami korábban a pelenkában volt.

Barátságban a tárgyakkal

A gyerekek jobban viselik a pelenkacserét, ha vannak ismereteik a pelenkázás tárgyairól. Ezért kifejezetten érdemes a kezükbe adni tiszta pelenkát, törlőkendőt, krémes dobozt – némi felügyelet mellett. Ha így teszel, akkor általában nem lesz hiszti, vagy sokkal kevesebb hisztivel megoldhatod a pelenka cseréjét.

Ehhez hasonlóan a bilire szoktatás egyik legfontosabb összetevője, hogy hozd barátságba a bilizés tárgyaival, helyével és időpontjával.
Ne vegyél bilit a gyerek nélkül, hanem menjetek együtt megvenni egy olyan helyre, ahol legalább 3-4 bili közül választhatja ki a bilijét. Amit a gyerek saját maga választ ki, azt sokkal inkább magáénak érezheti, mint amit másvalaki választott ki számára. A bili közös vásárlása tehát csökkenti annak eshetőségét, amire sok szülő panaszkodik – a bili elutasítását.

Ha már hazavittétek, akkor a gyerek találjon a bilinek egy helyet a lakásban. Adhatsz neki nézőpontokat arról, hogy mely helyeken nem lehet, de a többit már bízd rá. Például mondhatod neki, hogy a konyhában nem lehet, de ne akadályozd abban, hogy végül valami olyan helyen legyen, amit ő választott.

Bili, de mikor?

Hogyan szoktatható bilire? Ehhez van két fő kérdés. Az, hogy mikor és miért üljön bilire. A gyerek testének a felnőttekéhez hasonlóan van valamilyen táplálkozási, emésztési és ürítési ritmusa. Ezért megfigyelheted, hogy általában meddig üres a pelenka. Ezt a tapasztalatodat használhatod arra, hogy akkor kérd meg a gyereket bilire ülni, amikor várhatóan hamarosan „jön valami”. Ez segíti őt abban, hogy gyakrabban „találjon bele” ténylegesen.

A kudarcélmények elkerüléséhez leginkább az a fontos, hogy te ne legyél csalódott vagy türelmetlen, ha üres maradt a bili. Még az is negatívan hathat a gyerekre, ha anya vagy apa azt mondja ilyenkor, hogy „Nem baj!” Ha ugyanis ezt mondod a gyereknek, azzal pont az ellenkezőjét sugallod számára, mégpedig azt, hogy kissé csalódott vagy. A gyereknek egészen addig nincs olyan elképzelése, hogy baj, ha üres maradt a bili, amíg a szülő hangot nem adott csalódottságának vagy ameddig nem látszik rajta ilyesmi.

Miért?

A „miért” egy kicsit több ügyességet igényel a szülő részéről. Miért üljön a gyerek bilire?
Valószínűleg menni fog, ha nagyon egyszerű szavakkal elmondod neki, hogy most kipróbáljuk a bilibe pisilést, hogy a pelenka száraz maradjon. Sok szülő úgy oldja meg, hogy közben szórakoztatja a gyereket, például mesemondással. Nincs ebben semmi rossz, bár magában hordja azt a lehetőséget, hogy később minden bilizéshez levárja majd tőled a szórakoztatást.

A bilire ülést még inkább elfogadja a gyerek, ha megmutatod a vécét, és elmondod neki, hogy az a „te bilid”, és néhányszor, amikor ki kell menned, jelzed a gyereknek, hogy most kimész „bilizni”. A gyerekek ugyanis nagyon sok mindent tanulnak utánzással. Amikor visszajöttél megkérdezheted őt is, hogy „Te is ráülsz egy kicsit a bilire? Hátha jön majd valami.”

Ezt szinte mindenki ismeri, de ki kell emelni, hogy a bilire erőltetés általában pontosan az ellenkező hatást okozza, mint amit a szülő szeretne elérni. Amit ugyanis erőltet a szülő, attól taszítva érzi magát a gyerek. Amit mint lehetőséget kínálsz fel, azt többször fogadja majd el.

Van még más is a bilire szoktatáshoz

Sokféle egyéb, itt nem ismertetett szokás is kialakítható annak érdekében, hogy a gyereknek legyen oka bilire ülni. Érdekes módon a bilizés ellen hat az, hogy a gyártók manapság már olyan kiváló pelenkákat gyártanak, amiben a gyerek félig teli állapotban is kényelmesen érezheti magát. Ez az egyik oka annak, hogy manapság sok gyerek csak később szokik bilire.

Mi az, ami nem tesz jó a bilire szoktatással kapcsolatban? A siettetés, az erőltetés és a más gyerekekhez való hasonlítás, például: „Bezzeg a szomszéd gyerek már régóta bilit használ.” Ha nem tesszük a bilizést a gyerek életének központi témájává, akkor sokkal hamarabb szobatiszta lesz, és lelkileg sem viseli meg.

Sokféle apróság segíthet még. Van aki leszoktató pelenkára, pontosabban leszoktató bugyira esküszik. Mások – nem is alaptalanul – azt hangsúlyozzák, hogy a nyár nagyon is alkalmas ara, hogy pelenka nélkül hagyjuk nap közben a gyereket. Így ő jobban igyekszik majd bilit találni, amikor szükséges, mert nem annyira szeret a padlóra potyogtatni. Olyan lakásban, hol sok a padlószőnyeg vagy a szőnyeg, ez sajnos nem kivitelezhető a “balesetek” miatt.

Ha úgy érzed, hogy a bilire szoktatás nálatok már jó ideje probléma, akkor tedd azt, hogy valamelyest hátrébb vonulsz, hogy csökkenjen a gyerekre nehezedő nagy elvárás. Amikor ilyen módon már két-három napja csökkentek a gyerek lelki terhei, akkor folytasd ott, hogy elmentek és vesztek egy új bilit, amit ő választ ki, a régit pedig tüntesd el az útból, mert túl sok kudarc kapcsolódik hozzá. Amikor hazavittétek, akkor pedig mondd neki, hogy „Tudod mit? Találj egy jó helyet ennek a bilinek!”

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Pelenkából bilire – rövid videó

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.