Következetes gyereknevelés

Milyen viszonyban áll egymással a következetes nevelés és a gyerek biztonsága? Ha gyerekeket kérdezel arról, hogy mitől érzi magát jól otthon, akkor a gyors válaszok a játékokra, háziállatokra, Anya által főzött finom ételekre és ehhez hasonlókra vonatkoznak. Nem is várhatjuk – mondjuk egy ötévestől -, hogy másról, mondjuk a környezet által nyújtott lelki biztonságról beszéljen.
A szeretet alap. Azon túl leginkább két dolog kell egy gyereknek, hogy biztonságban érezhesse magát a családban.

Ha megnézel családokat, valós élethelyzeteket, akkor azonban látszik, hogy a gyerek hol érzi jól vagy akár biztonságban magát. Barátságos családi környezetet is leginkább ott találsz, ahol a gyerek számára kiszámítható a környezet viselkedése.

Ahol a gyerek tudja, hogy milyen viselkedésére, tetteire milyen választ várhat a szüleitől, ott inkább biztonságban érzi magát.

Természetesen itt nem arról a szélsőségről van szó, ahogyan egy agresszív szülő is lehet „kiszámítható”.

Jó szándékú szülők is lehetnek azonban kiszámíthatatlanok. Akár a megélhetés nehézségei, akár más problémák miatt egy szülő lehet gyakran türelmes és megértő, máskor pedig indokolatlanul mogorva. A gyerek számára ez nem “változatosság”, hanem kiszámíthatatlanság. Az ilyen felnőttől nem tudja, hogy mikor mit várhat. Ahhoz azonban, hogy a gyerek szinte minden percben nyugodt lehessen abban, hogy otthoni környezete biztonságos számára, kiszámítható, következetes szülőre lenne szüksége.

Nem azt mondtam, hogy tökéletesre. Semmi értelme a maximalizmusnak a szülővel kapcsolatos elvárásokkal kapcsolatban. Nem is lennénk igazságosak a szülővel egy ilyen gyorsan változó, kívül sem kiszámítható világban, ha teljes kiszámíthatóságot várnánk el tőle.

Következetes nevelés

Minden szülő képes azonban valamennyit javítani a következetességén. A következetesség nem jelent hajlíthatatlanságot. Íme egy példa: Ha te általában nem engeded, hogy a gyerek mobiltelefonnal babráljon, de különleges vagy ritka alkalmakkor mégis megengeded neki, akkor ettől még lehetsz következetes. Ha azonban minden második nap kivételt tennél, akkor az már nem nevezhető következetességnek.

A gyereket összezavarja és esetleg zaklatottá is teszi, ha véletlenszerűek a szülői reakciók.

Ha egyszer jót kuncognak a szülők azon, hogy a gyereknek maszatos a keze, máskor pedig lehordják érte, akkor ez nem kiszámítható környezet számára és csökken a biztonságérzete.

Szabályok

A következetesség mellé tegyük oda, hogy a gyerek számára az is kell a biztonságos környezethez, hogy a szülők is betartsák a szabályokat. Ekkor ugyanis megint csak kiszámíthatóbb számukra, hogy milyen esetekben mi történik.

Néhány várható eredmény, ha a szülő törekszik következetes lenni:

  • Nem kell a gyereknek magán erőt véve állandóan mások miatt „viselkednie” így vagy úgy, tehát jobban önmaga lehet.
  • Magától, saját szándékábóé tehet többet tesz otthon, akár többet is, mint ami tőle várható, mert nincs „nyomás alatt”.
  • Sok indokolatlan bepisilést „megspórolhatnánk” amúgy szobatisztaságra képes gyerekeknél.
  • Bátrabbá lesz, mert nem kell leszidástól tartania vagy éppen fordítva – attól, hogy túlértékelik őt.
  • Jobb lesz a kommunikációs képessége.
  • Barátságosabb lesz a testvérével, mert kiszámítható számára, hogy a szülei miként reagálhatnak kettejük együttműködésére.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző