Következetes gyereknevelés
Olvasási idő:2 perc

Milyen viszonyban áll egymással a következetes nevelés és a gyerek biztonsága? Ha gyerekeket kérdezel arról, hogy mitől érzi magát jól otthon, akkor a gyors válaszok a játékokra, háziállatokra, Anya által főzött finom ételekre és ehhez hasonlókra vonatkoznak. Nem is várhatjuk – mondjuk egy ötévestől -, hogy másról, mondjuk a környezet által nyújtott lelki biztonságról beszéljen.
A szeretet alap. Azon túl leginkább két dolog kell egy gyereknek, hogy biztonságban érezhesse magát a családban.

Ha megnézel családokat, valós élethelyzeteket, akkor azonban látszik, hogy a gyerek hol érzi jól vagy akár biztonságban magát. Barátságos családi környezetet is leginkább ott találsz, ahol a gyerek számára kiszámítható a környezet viselkedése.

Ahol a gyerek tudja, hogy milyen viselkedésére, tetteire milyen választ várhat a szüleitől, ott inkább biztonságban érzi magát.

Természetesen itt nem arról a szélsőségről van szó, ahogyan egy agresszív szülő is lehet „kiszámítható”.

Jó szándékú szülők is lehetnek azonban kiszámíthatatlanok. Akár a megélhetés nehézségei, akár más problémák miatt egy szülő lehet gyakran türelmes és megértő, máskor pedig indokolatlanul mogorva. A gyerek számára ez nem “változatosság”, hanem kiszámíthatatlanság. Az ilyen felnőttől nem tudja, hogy mikor mit várhat. Ahhoz azonban, hogy a gyerek szinte minden percben nyugodt lehessen abban, hogy otthoni környezete biztonságos számára, kiszámítható, következetes szülőre lenne szüksége.

Nem azt mondtam, hogy tökéletesre. Semmi értelme a maximalizmusnak a szülővel kapcsolatos elvárásokkal kapcsolatban. Nem is lennénk igazságosak a szülővel egy ilyen gyorsan változó, kívül sem kiszámítható világban, ha teljes kiszámíthatóságot várnánk el tőle.

Következetes nevelés

Minden szülő képes azonban valamennyit javítani a következetességén. A következetesség nem jelent hajlíthatatlanságot. Íme egy példa: Ha te általában nem engeded, hogy a gyerek mobiltelefonnal babráljon, de különleges vagy ritka alkalmakkor mégis megengeded neki, akkor ettől még lehetsz következetes. Ha azonban minden második nap kivételt tennél, akkor az már nem nevezhető következetességnek.

A gyereket összezavarja és esetleg zaklatottá is teszi, ha véletlenszerűek a szülői reakciók.

Ha egyszer jót kuncognak a szülők azon, hogy a gyereknek maszatos a keze, máskor pedig lehordják érte, akkor ez nem kiszámítható környezet számára és csökken a biztonságérzete.

Szabályok

A következetesség mellé tegyük oda, hogy a gyerek számára az is kell a biztonságos környezethez, hogy a szülők is betartsák a szabályokat. Ekkor ugyanis megint csak kiszámíthatóbb számukra, hogy milyen esetekben mi történik.

Néhány várható eredmény, ha a szülő törekszik következetes lenni:

  • Nem kell a gyereknek magán erőt véve állandóan mások miatt „viselkednie” így vagy úgy, tehát jobban önmaga lehet.
  • Magától, saját szándékábóé tehet többet tesz otthon, akár többet is, mint ami tőle várható, mert nincs „nyomás alatt”.
  • Sok indokolatlan bepisilést „megspórolhatnánk” amúgy szobatisztaságra képes gyerekeknél.
  • Bátrabbá lesz, mert nem kell leszidástól tartania vagy éppen fordítva – attól, hogy túlértékelik őt.
  • Jobb lesz a kommunikációs képessége.
  • Barátságosabb lesz a testvérével, mert kiszámítható számára, hogy a szülei miként reagálhatnak kettejük együttműködésére.

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

A szerző

Novák Ferenc

Tanár, pedagógiai viselkedéskutató, szülők és pedagógusok gyereknevelési trénere, aki gyakorlatias tanácsaival készít fel gyermeknevelési nehézségek megoldására. Videóival, írásaival és konzultációival, iskolai és konferenciákon tartott előadásaival egyszerre az értékrend alapú és egyben humánus gyereknevelés elkötelezettje.