Agresszív a gyerekem! - Háttér - gyerekneveles.hu
Olvasási idő:7 perc

Megdöbbentő felismerése a szülőnek, ha a családjában van, vagy vannak agresszív gyerekek. A legtöbb szülőnek persze inkább az a nehézsége, hogy más agresszív gyerekek okoznak sérelmeket az ő gyereküknek, de az a probléma könnyebben megoldható.

Néhányan az agresszív megoldásokat alkalmazó gyerekek közülük „csak” az iskolában vagy az óvodában viselkednek így társaikkal, míg mások otthon a testvéreikkel, megint mások pedig akár még a szüleikkel, nagyszüleikkel és tanáraikkal is.

A téma első fele, amiben arról van szó, hogy miért alakul ki a gyerek agresszív viselkedése, a gyerekneveles.hu oldalon olvasható, valószínűleg te is ott olvasod most.

Agresszív a gyerekem!

Mit tehetsz mint szülő, ha ez a helyzet gyerekeddel? Valószínűleg válaszokat, de még inkább megoldást keresel erre a problémára. Igyekszem gyakorlatias lenni, de az okokat mindenképpen érinteni kell, mert csak olyan gyakorlat vezet eredményre, amit a helyzet feltérképezése után alakítunk ki.

Nem ismert számomra, hogy Te pontosan milyen helyzetben vagy a gyerekeddel. Ezért azt nem állíthatom, hogy pontosan azokból a körülményekből indulunk itt ki, mint ami nálatok van, de a válaszok és lehetséges megoldások segíthetnek neked és családodnak megoldani a problémát.

Mint mindig, most is igyekszem szakszavaktól mentesen, leegyszerűsítve, érthetően írni. Ez azzal jár, hogy sok mindent kihagyunk itt, aminek a könyvben helye van, de egy korlátos tartalmú cikk kereteit már túlfeszítené. Ezen korlátok ellenére is most találkozol az agresszív viselkedés nagyon alapvető hátterével, amely háttér egy-egy összetevőjét valószínűleg még sehol sem láttad leírva.

Lesznek majd, akik fanyalogva azt mondják, hogy ezt eddig is tudtuk, és ha ilyen egyszerűek lennének az okok, akkor már széles társadalmi szinten régen megoldódott volna ez a probléma. Pedig bőven vannak olyan problémák, amelyek éppen csak azért nem oldódnak meg, mert túl bonyolultan közelítenek hozzájuk.

Ezek az emberek csak a bonyolultat szeretik, és azt, ha nincs megoldás, hanem csak egy körbe-körbe járó tudományosnak tűnő okoskodás. Nem nekik szólnak ezek a sorok, hanem neked, mint olyan szülőnek, akinek nehézséged van a gyereked agresszív viselkedésével. Pedagógusoknak is szólnak, akik segítségére lehetnek egy gyereknek, aki rossz útra tévedt, s akit otthon sem sikerült senkinek visszaordítani arról az útról.

Mihez kezdj agresszív gyerekek viselkedés-mintával?

A gyerekek törekednek a jóra, ezért ha mégis agresszívvá válnak, akkor találkozniuk kellett valakivel, akinek agresszív viselkedése minta az ő számukra. Ez a személy nagyon gyakran a közvetlen környezetben van, családtag. Lehet azonban egy barátja vagy egy barát apja, anyja. Lehet egy osztálytárs vagy egy felnőtt az ismerősei közül, tehát széles a paletta.

Persze nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy a gyerek nem másvalaki hatására vált ilyenné. Mielőtt azonban saját magát neveznénk meg a jelenség okául, előbb érdemes a külső mintát feltételezni és megkeresni. Akárki is a minta a gyerek agresszivitásához, látható a gyerek számára, hogy az a személy sikeres a viselkedésével, és általában ilyenfajta viselkedéssel eléri a céljait. Ezért válik mintává.

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked abbahagyja az agresszív viselkedést, akkor az első lépés ehhez az, hogy változtasd meg, vagy távolítsd el a gyerek környezetéből azt, akitől a gyerek „tanulja” ezt a viselkedést. Most azt kérded, hogyan is változtathatnád meg mondjuk a gyerek agresszív nagybátyját, vagy agresszív unokatestvérét?

A külső agresszív minta

Egy mintául szolgáló olyan gyerekkel, aki nincs a családodban, nehezebb lehet a dolgod, egy-egy felnőtt megváltoztatása pedig egyenesen reménytelennek is tűnhet, ha már több tíz éve ordítja le mások fejét. Mindenesetre meg lehet próbálni elsősorban kommunikációval. Őszintén el kell mondani az illetőnek, hogy a gyerekednek nem tesz jót, ha tőle azt látja, hogy fizikailag vagy lelkileg bántalmaz másokat. Megkérheted, hogy a gyerek előtt tartózkodjon az ilyen viselkedéstől. (Tudom, ez sok esetben naivnak tűnő megközelítés.)

Lehet, hogy erre megharagszik rád ahelyett, hogy teljesítené, amit kérsz. Ez csak azt jelenti számodra, hogy más megoldást kell találnod, valószínűleg igyekezned kell távol tartani tőle a gyerekedet. Néhány szülő persze nem választja majd egyik megoldást sem. Inkább elnéző lesz az agresszív viselkedés ilyen külső forrásaival, mondván: „még sem illik megbántani egy rokont”. A helyzet ezzel szemben az, hogy el kell döntened, hogy segíteni akarsz a gyerekednek kijönni az agresszív mintából, vagy inkább sajnálod azt, akit másol.

Más agresszív gyerekek mintája

Amikor egy másik gyerek az agresszió fő hordozója, akkor néha az ő szüleit is fel kell ébreszteni. Elmondhatod nekik hogy talán most sikeres a gyerekük azzal, hogy testi erejével vagy szóbeli keménykedéssel legyőz gyengébbeket, de vajon a felnőtt környezetben nem akad majd emberére, ha most megszokja, hogy „így kell győzni”?

Ha mindez nem győzi meg őket arról, hogy nekik is tenniük kellene valamit a saját gyerekük durvaságainak csökkentéséért, akkor van kevésbé barátságos ébresztő szöveg is. Ezért viszont talán örökre megharagudnak rád, szóval ez már csak egy végső próbálkozás lehet: „Elég sokan vannak börtönökben, akik saját gyerekkorukban szintén nagyon menők voltak. Nem lenne jobb megkímélni ettől a gyereket?”

Ha úgy érzed, hogy ez azért túlzás, akkor elfogadom, és jelzem is, hogy az esetek többségében működni fog egy barátságos beszélgetés és kérés ebben a témában anélkül, hogy ilyen komoly lehetőségeket kellene felvetni. Az viszont elég valószínű, hogy más agresszív gyerekek társaságában nehéz jó útra téríteni valakit.

Nincs külső minta az agresszív viselkedéshez?

Néha nincs külső minta az agresszív viselkedéshez, hanem a gyerek saját maga „jön rá”, hogy agresszív viselkedéssel inkább eléri a céljait, mint normális kommunikációval. Ez egy hosszabb időszak következménye. Az így kialakult agresszív viselkedéshez több lépésen keresztül vezet az út.

Egy lehetséges sorrend

1) A gyerek megfigyeli, hogy amikor szépen kér, akkor ritkábban teljesülnek a kérései, mint amikor kifejezetten mérgesen.
2) A gyerek felfedezi, hogy fenyegetéssel még gyorsabban célt ér, mintha csak mérges lenne.
3) Valamilyen erőszakos testi mozdulatokkal nyomatékosítja szándékait.
4) Tényleges fizikai erőszakot alkalmaz, például megüt valakit. Néha esetleg még a szülőt is.

Akárhol is tart a gyerek az agresszív viselkedésminta saját maga által történő létrehozásában, a szülőnek van módja a folyamat megállítására és visszafordítására, de minél hamarabb teszi ezt, annál könnyebb a dolga.

Az agresszív viselkedés háttere

Ahhoz, hogy gátat szabj annak a folyamatnak, melynek során a gyereked egye és egyre agresszívabbá válik, jól kell értened azt, mi az agresszív viselkedés célja. Ez elég kíméletlenül hangzik, mégis a következő:

Az agresszív viselkedés célja győzni szinte bármi áron, akárki és akármi kárára is.

Az agresszív gyerek már nem gondolja, hogy tiszta eszközökkel, kommunikációval meggyőzhetne másokat, megszerezhetné mások hozzájárulását a terveihez, birtokolhatna tárgyakat vagy elérhetne egy célt.

Túl sokszor vesztett már tisztességesen és párszor győzött már tisztességtelenül.

A hangsúlyt egyre inkább a győzelem jelenti számára. Közben nem törődik a győzelemhez vezető eszközök és megoldások minőségével, sem azzal, hogy mit okoz így másoknak.

Érdemes tudni, hogy egy agresszív gyereknek hiánya van (A) tisztességes győzelmekből és (B) jól viselt vereségekből.

Az előző néhány bekezdés előre jelzi az utat a gyerek agresszív viselkedésének megszüntetéséhez. A konkrét lépéssorozat, ami alkalmas a gyerek visszafordítására az agresszivitás útjáról, kicsivel később kerül ismertetésre.

Eleve agresszív gyerek?

Ezen a ponton vagy még korábban – mivel annyit foglalkozunk itt az agresszív viselkedés külső mintáival – felmerülhetett benned, hogy akkor nincs is olyan gyerek, aki magától is hajlamos lenne az erőszakos viselkedésre? Ezt azért nem állítanám.

Néhány gyerek külső minta nélkül, saját tapasztalataiból kiindulva válik erőszakossá. Mondhatjuk, saját agresszív tapasztalatai válnak mintává számára. Sok gyerek megvív kisebb nagyobb „csatát” már egészen kis korában. Mondjuk ketten rángatnak egy homokozó lapátot, egyikük erre, másikuk arra. Ezek apró tapasztalatok arról, hogy “annak lesz lapátja, aki erősebb”.

Ha nincs ott egy felnőtt, aki elmagyarázza Józsikának, hogy nem rángathatja ki a lapátot Imike kezéből, mert az Imikéé, akkor Józsika sikerrel veheti el Józsikától. Egy-egy ilyen eset miatt senki sem válik agresszívé. Ilyen események azonban válhatnak kiinduló pontjává olyan tapasztalatoknak, amelyek hasonlóságot mutatnak abban, hogy ha „nagyobb erőt használok, akkor győzök”.

Éppen a fentiek miatt van a szülőnek és a nagyszülőnek egy feladata. Akár a játszótéren, akár otthon, amikor a szomszéd gyerek átjön, helytelenítenie kell azt, amikor a gyereke puszta erejével akarja megszerezni más gyerek tulajdonát. Lesznek szülők, akik ezzel nem értenek egyet, mert számukra túlzás amit ezzel tőlük várunk. Sajnos a börtönök tele vannak olyan emberekkel, akiket senki sem állított meg korábban a játszótéren. Talán még tesztet is a ilyen fickók szüleinek, „milyen talpraesett ez a gyerek”.

Agresszív gyerekek viselkedésének helyreállítása

Az előbbiekben fontosnak tartottam vázolni az erőszakos viselkedés hátterét, mert amikor a szülő felismeri, hogy „agresszív a gyerekem”, akkor legelőször azokra a válaszokra van szüksége. Arra, hogy miként is jutott ide a gyerek. Ezek a válaszok segítenek abban, hogy a szülő ne kezdje túlságosan hibáztatni magát.

Szép dolog, ha egy szülő látja némi felelősségét a helyzet kialakulásában, de saját maga túlzott hibáztatása bénulttá teheti őt a további cselekvésben. A jó hír az, hogy az agresszív viselkedés megszüntethető. Azzal viszont szembe kell nézni, hogy amit évekig hagytunk rossz irányba menni, ahhoz kell némi kitartás és tudás, hogy helyrehozzuk.

Remélem hasznosnak találtad az agresszív viselkedés hátterében lévő okok megismerését. Az erőszakos viselkedés megszüntetéséhez egy díjmentes e-book ad segítséget. A Kapcsolat menüben kérd el úgy, hogy írsz az üzenet rovatba. Ha már korábban feliratkoztál a Gyereknevelési Levelekre, akkor akkor csak írj egy e-mailt!

Az e-book címe: „Agresszív a gyerekem – Mit tegyek?”

Az e-book tartalma:

  • Hogyan tegyük értékessé a gyereknek a tisztességes győzelmeket?
  • Az agresszív viselkedés összefüggése az önbecsülés hiányával
  • Hogyan segítsünk egy agresszív gyereknek?
  • Miért nem kezelhető egy agresszív gyerek erőszakkal?
  • A szabálytisztelet hiánya és az agresszivitás összefüggései
  • Lépéssorozat a szabálytisztelet helyreállítására
  • Kérdések és válaszok az agresszív viselkedésről

Novák Ferenc
társ a nevelésben

Megosztom a Facebook-on

FELIRATKOZOM a Gyereknevelési Levelekre

Kérem a leveleket, mint

Bántják a suliban? – rövid videó

A szerző

Gyereknevelés

A Gyereknevelés Portál írásai gyakorlatiasan és a gyerek fontosságának megfelelően.